Одржан округли сто поводом Националног дана борбе против рака дојке

Министар здравља у Влади Републике Србије асс.др Златибор Лончар, присуствовао је данас округлом столу на тему "Рана дијагностика и излечење рака дојке", а поводом Националног дана борбе против рака дојке. Том приликом представљени су резултати који су до сада остварени у области превентивних прегледа и раног откривања ове болести, као и планови за 2015. годину.


Министар је отворио округли сто и том приликом доделио Признање за изузетан допринос у борби против рака дојке др Златку Ширићу, в.д. директора Центра за радиологију Клиничког центра Ниш.


"У 2015. години програм организованог скрининга спроводиће се у 29 општина Републике Србије, а укупно је планирано да у току ове године организованим скринингом рака дојке буде обухваћено 320.000 жена старости од 50 до 60 година живота. У програм организованог скрининга рака дојке биће укључени и мобилни мамографи, у оним општинама у којима нема доступних мамографа и које су на разуђеном географском терену" - истакао је том приликом министар здравља, др Златибор Лончар.

"Само током 2014. године мобилни дигитални мамограф обишао је 15 општина, у којима је прегледано 16359 жена, од којих су 1955 добиле позитиван налаз који захтева додатна испитивања&" - изјавио је др Ширић.

Лекари истичу важност превенције и нуде охрабрење поруком да је рак дојке излечив у 90% случајева уколико се открије на време.

Национални дан борбе против рака дојке  основан је на иницијативу компаније Авон и Фонда Б92, а уз подршку Министарства здравља Републике Србије, Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут“ и Института за онкологију и радиологију Србије, како би се створила прилика да се порука о значају превенције и раног откривања рака дојке још једном понови јавности.

„За нас је ово дан подсећања – женама да не чекају последњи тренутак када је обично касно и да благовремено оду на превентивне прегледе“– изјавио је Веран Матић, директор Фонда Б92.

Рак дојке је најчешћи малигни тумор код жена у Србији, који сваке године погоди близу 4000 жена у нашој земљи, а готово 1600 жена годишње изгуби битку за живот.

Преузеро са web портала Министарства здравља Републике Србије

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш