ОГРОМАН ОДЗИВ ГРАЂАНА ЗА БЕСПЛАТНЕ ПРЕВЕНТИВНЕ ПРЕГЛЕДЕ- У ПРВА ТРИ САТА У КЦ ПРЕГЛЕДАНО ПРЕКО 500 ПАЦИЈЕНАТА

Интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, овог месеца оборило је све досадашње рекорде. Још пре почетка рада чекаонице испред дијагностичких амбуланти у новој згради Клиничког центра и Центара за радиологију и нуклеарну медицину биле су препуне. Већ у прва два сата на списку за прегледе уписано је преко седамсто пацијената, од којих је, до тада, прегледано више од половине њих, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је преко хиљаду пацијената.

Овог месеца, како је и одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра обављани ултразвучни прегледи абдомена, у Центру за радиологију старог дела Установе рађен је преглед дојки апаратом за мамографију, а сви заинтересовани грађани су у Центру за нуклеарну медицину давали крв на анализу на тумор маркере гастроинтестиналног тракта.

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама, пресеци стања које радимо на сваки сат и подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија из месеца у месец све веће, па се чак први пацијент појавио још у 4 сата ујутро, а као и раније и овај пут, многи су се одлучили да преконтролишу своје здравствено стање на оба односно на сва три пункта, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то само још један доказ да је циљ остварен, јер су успели да се приближе пацијентима и „отворе“ своја врата свима. - У нашим просторијама тренутно ради преко стотину лекара и другог медицинског особља и сви ти људи су овде како би помогли грађанима, без икакве надокнаде наравно, и верујем да ће се овакве акције наставити јер су се показале као врло делотворне.

Нишки Клинички центар, овог викенда обишао је и Берислав Векић, државни секретар у Министарству здравља, који је, како је навео, био задовољан одзивом Нишлија и самом организацијом рада.

- Драго ми је што можемо да кажемо да су акције успешне, односно да грађани широм земље у све већем броју долазе да провере своје здравствено стање, те ћемо се трудити да и у наредном периоду радимо различите врсте прегледа, а могу да кажем да сам врло задовољан како то функционише овде у Нишу и што Управа Клиничког центра заједно са колегама чини све да буде ефикасна и на услузи пацијентима, навео је Векић.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16: 45 часова у нишком КЦ уписано је и прегледано укупно 1662 пацијента, од чега је њих 615 проверавало крвну слику на тумор маркере. Када је реч о ултразвучном прегледу абдомена, лекари центра прегледали су 717 пацијената, који су се потом консултовали са специјалистима, а у Центру за радиологију урађено је 120 мамографија.

Према подацима Управе КЦ, 84-оро пацијената, због немогућности да резултати прегледа буду валидни, јер су претходно конзумирали храну, биће прегледано апаратом за ултразвучну дијагностику дан касније, у понедељак 28. јануара, а заказано је и 128 прегледа апаратом за мамографију за наредни период.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш