НАЈТЕЖЕ ОПЕРАЦИЈЕ КИЧМЕ КОД ДЕЦЕ, УБУДУЋЕ И У НИШКОМ КЦ О ТРОШКУ ДРЖАВЕ

 

Нишки Клинички центар је, захваљујући залагању Министарства здравља и Републичког фонда за здравствено осигурање, од данас и званично постала референтна здравствена установа у овом делу Србије, у којој ће убудуће о трошку државе, бити оперисани најтежи деформитети кичме код деце, чије лечење у иностранству кошта и више од сто хиљада евра. Прву операцију је, уз асистенцију лекара специјалиста нишког Клиничког центра, бесплатно обавио гостујући, шпански ортопед и спинални хирург, др Норберто Вентура, а уградни материјал у вредности од око 8 милиона динара, финансиран је о трошку РФЗО.

У плану је да, како је речено приликом потписивања протокола о сарадњи Управе КЦ Ниш са компанијом „Медкомтех груп“ из Барселоне, шпански хирурзи и убудуће долазе, едукују и оперишу заједно са нишким дечијим отропедима.

- Ово је заиста велика и значајна ствар за нашу установу, али пре свега за наше пацијенте, јер ће захваљујући држави, сви пацијенти са оваквим облицима деформитета кичменог стуба, који гравитирају ка нишком Клиничком центру сада моћи да буду збринути и оперисани овде потпуно бесплатно, за разлику од ранијег периода, када су у другим здравственим установама у иностранству за операцију плаћали и до сто хиљада евра, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.- Ово је још један доказ да држава брине о здрављу својих грађана, а на нама је да и даље чинимо све да унапређујемо и осавремењујемо рад наше установе, додао је директор Радовановић.

Да је ово још један помак напред у здравству Републике Србије и обезбеђивању пре свега „инфраструктуре“ за квалитетан рад али и пружање најкомпликовнијих услуга, потврдили су и представници Министарства здравља и РФЗО.

- Овим смо доказали да држава брине о нашим најмлађим пацијентима, о оним најосетљивијим групама, а у прилог томе говори и чињеница да смо угостили једног од најеминентнијих стручњака из ове области, који је ту да помогне и едукује наше лекаре, тако да је то још један показатељ да се стратегија за унапређење здравства обавља на најбољи начин, рекао је државни секретар у Министарству здравља, проф.др Владимир Ђукић.

- Желим да се захвалим свима који су уложили свој труд и залагање да ово успе и да с поносом кажем да Србија није више „црна рупа“ у систему здравства, јер смо, самим тим што смо успели да се нађемо на 20.месту у Европи по пружању здравствених услуга, а тиме смо стекли могућност да сарађујемо успешно са колегама из иностранства и стално радимо на даљем улагању у опрему и лекове чиме смо јасно послали поруку и младим лекарима да смо обезбедили све услове за едукацију, истакла је директорка РФЗО, проф.др Сања Радојевић- Шкодрић, која је додала да ће држава и надаље издвајати средства за уградни и пропратни материјал за операције ове врсте.

И породица успешно оперисане 17- годишње пацијенткиње, изразила је неизмерну захвалност држави за ову помоћ и решење дугогодишње агоније.

- Ми се годинама боримо са овим проблемом, тако да смо дуго трагали за решењем, али су сва била прескупа, јер су у појединим земљама за овакву операцију тражили и преко сто хиљада евра, тако да се свим искрено захваљујем на залагању и могу да кажем да је моја ћерка добро, оппоравља се и најбитније, поново се смеје, рекао је Горан Панајотовић, отац оперисане пацијенткиње.

Да је операција прошла без компликација и да се надају брзом опоравку, потврдилил су и лекари који су обавили интервенцију.

- Задовољан сам условима у којима сам радио са својим колегама, јер као неко ко се дуго бави решавањем оваквих здравствених проблема радио сам у многим болницама, а најбитније је да је све прошло како ваља и надамо се да што бржем опоравку пацијенткиње, истакао је шпански хирург, др Норберто Вентура.

- Заиста ми је част што сам имао прилике да радим са искусним колегом из Шпаније и што ћемо тек сарађивати, јер свакако имамо јаку жељу да се даље едукујемо и учимо нове методе, а помоћ државе у овом случају је немерљива, вели дечији хирург КЦ Ниш, прим.доц. др Драгољуб Живановић, које је асистирао приликом операције.

И директорка Клинике за дечију хирургију и ортопедију КЦ Ниш, проф. др Анђелка Славковић потврдила је да је ово велики помак за њу и њене колеге.

- Поносна сам што су моје колеге асистирале овако великом стручњаку и што ћемо имати прилике и даље да се едукујемо, а срећна сам што нам је држава омогућила да уведемо и ову нову процедуру, која ће умногоме значити свим нашим пацијентима.

Из шпанске копманије „Медкомтех груп“ најављују сваки вид помоћи за убудуће.

- Драго ми је што полако ширимо сарадњу са установама у Србији и што на овакав начин уз помоћ Министарства здравља и државе помажемо пацијентима, а трудићемо се да учествујемо што више у едукацији и обуци наших лекара који ће радити интервенције, навео је Драган Шкрбић, директор компаније.

У плану је да у нишком Клничком центру, ускоро буде оперисано још неколико пацијената са тешким деформитетима кичменог стуба.

     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш