ВЕЛИКО ИНТЕРЕСОВАЊЕ НИШЛИЈА ЗА ПРЕВЕНТИВНЕ ОФТАМОЛОШКЕ ПРЕГЛЕДЕ У НИШКОМ КЛИНИЧКОМ ЦЕНТРУ

Огромно интересовање грађана за бесплатне превентивне прегледе у специјалистичким орадинацијама Клинике за очне болести, нишког Клиничког центра, и овог месеца показало је да је потреба за оваквим акцијама ресорног Министарства, заиста оправдана. Већ у прва три сата од отварања ординација, уписано је готово триста пацијената, а до другог званичног пресека у 13 сати, у амбуланте ове Клинике, за проверу вида пријавило се 520 пацијената, а до тада је прегледано чак њих 370.

Наставак акције скрининга општег здравственог стања становништва, коју је Министарство Здравља организовало четврти пут заредом и овог викенда, изазвало је огромно интересовање грађана, те је чекаоница испред очних ординација, била препуна од раних јутарњих сати.

 


-Пацијенти су почели да долазе још од 7 сати ујутро, а већ до 10 часова, наши лекари специјалисти примили су 270 грађана и великом броју је осим основног прегледа и одређивања диоптрије, измерен и очни притисак, као и контрола, да ли постоје индикације за катаракту, изјавила је др Маја Петровић, в.д. директорка нишке Клинике за очне болести. –Радујем се, што ћемо, према најавама Управе Клиничког центра, почетком идуће године добити нове просторије, односно што ће наше специјалистичке ординације, након пресељења хируршких Клиника, бити премештене у приземље те зграде, што ће нам омогућити већи број прегледа али и знатно боље услове за пружање здравствених услуга нашим пацијентима, најавила је др Петровић.

В.д. директорка Петровић, прокоментарисала је и драстично скраћење листе за пацијенте који чекају на операцију катаракте.

 
-Ми смо, подсећам, пре неколико недеља добили нову количину сочива, тачније њих 1025, као и потрошни материјал, тако да смо одмах кренули са операцијама, и с обзиром да смо након претходног ревидирања листе увидели да је број оних који треба да се оперишу, релано дупло мањи, верујемо да ћемо до половине 2018.године оперисати све који су донедавно чекали и до 3 године.
 
 
Након дијагностичких прегледа, које су очни лекари обављали у четири ординације, сваки пацијент се консултовао са специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.
 
Према званичним подацима, у периоду од 08 до 16 часова у специјалистичким амбулантама Очне клинике, уписано је и прегледано 640 пацијената, а укупан број обављених прегледа износи 1463, јер се већина пацијената подвргла дијагностици на сва три апарата.

Осим планираних превентивних офтамолошких прегледа, а због великог броја заинтересованих пацијената који су желели да ултразвучно прегледају абдомен у нишком Дому здравља, специјалисти нишког Клиничког центра су, у договору са Управом прискочили у помоћ и колегама из ове установе. За мање од два сата у три амбуланте КЦ Ниш, ову дијагностичку процедуру обавило је 105 пацијената, преузетих са листе Дома здравља.

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш