65 ГОДИНА- ОД НЕРВНОГ ОДЕЉЕЊА ДО ЈЕДНЕ ОД НАЈСАВРЕМЕНИЈИХ КЛИНИКА ЗА НЕУРОЛОГИЈУ НА БАЛКАНУ

Руководиоци и запослени на Клиници за неурологију КЦ Ниш, на тродневном Националном конгресу неуролога, једном од највећих научних скупова те врсте на Балкану, показали се као као одлични домаћини и врсни организатори, потпуно дорасли задатку. Преко стотинак стручњака из области неурологије из земље и иностранства, сем учешћа у стручном делу на тему „Неурологија- од дескрипције до интервенције“, захваљујући богатом програму и доброј организацији, упознало се ближе и са историјом, културом и традицијом Ниша и југа Србије.

Вредан јубилеј, 65 година од оснивања првог Нервног одељења у некадашњој нишкој Градској болници, који је био и један од главних повода за одржавање великог Националног конгреса неуролога, крајем радне недеље и током викенда, у Ниш је довео нека од најпознатијих имена из области неурологије. У амфитеатру на Нишавском кеју, у центру Ниша, под ведрим небом приказан је документарни филм о историјату овог одељења и његовом раду од оснивања, па сведо прерастања у Клинику за неурологију.

Према речима организатора, то одељење,прерасло је у велику и једну од најреномиранијих клиника у склопу данашњег нишког Клиничког центра и данас представља, једну од најстручнијих установа ове здравствене области у нашој земљи, јер располаже изузетним кадровима, опремом и савременим условима за збрињавање пацијената.

-Овај регион није специфичан по неуролошким обољењима, већ по броју пацијената из читавог региона који гравитира ка нашој установи, те сам податак да ми лечимо више од хиљаду пацијената од можданог удара годишње, преко 80 хиљада уопште од других патологија, говори о нашем искуству, обучености и спремности, а да не причамо о опреми и апаратури коју сада имамо у новој згради Клиничког центра, истакла је проф. др Мирослава Живковић, дирекорка Клинике за неурологију и организатор конгреса. –На скупу ће свакако бити речи о свим најновијим достигнућима у нашој области, али смо посебно желели да се посветимо великој теми, како и носи име конгрес, развоју од дескрипциједо интервенције, додала је проф. др Живковић.

Ни руководство нишког Клиничког центра, на челу са генералним директором, проф. др Зораном Радовановићем, није крило задовољство због успешне организације и огромне посећености, али посебно због данашњег положаја Клинике.

-Мени је заиста драго и поносан сам што су колеге, на челу са професроком Живковић, још једном показале да представљају тренутно тим, за који свакако могу да кажем да је један од најбољих у региону, када је реч о неурологији наравно, али и што и ми запослени, али и пацијенти КЦ Ниш, пре свега, сада имамо најбоље услове за пружање здравствених услуга на Балкану али и шире, истакао је директор Радовановић.

Како је рекао председник Друштва неуролога Србије, проф. др Ранко Раичевић, нишка Клиника за неурологију располаже кадром, опремом и условима једнако добрим као и најеминентније клинике у региону, те је најбитније, што одавно пацијенти више немају потребу да „трче“ код београдских лекара.

-Желим да честитам колегама и да им пожелим да наставе свој напредак и развој, али додајем да такође треба растеретити терцијарни систем и укључити мало више и здравствене установе примарног типа, како би колеге још више могле да се посвете озбиљним медициснким случајевима, навео је проф.др Раичевић.

Како је реченона самом отварању Националног конгреса, упоредо са развојем душевне болнице у Горњој Топоници код Ниша у Нервном оделењу Опште државне болнице,лечени су болесници с дијагнозама меланхолије, шизофреније, хемиплегије, пацијенти са сенилношћу и други. У време оснивања ово оделење имало је 20 болесничких постеља и 15 запослених и врло брзо постало је наставна база Медицинског факултета Универзитета у Нишу, што представља и данас.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш