Насловна Вести

ВЕСТИ

23 сеп

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа.

Интересовање грађана за овомесечне бесплатне превентивне прегледе у нишком Клиничком центру, као и прошле године у ово доба, било је и више него задовољавајуће. Већ у прва два сата на списку за прегледе уписано је преко три стотине пацијената, а до другог званичног пресека у 13 сати, кроз амбуланте ове здравствене установе прошло је готово петсто пацијената.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, грађанима су у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију, обављани кардиолошки прегледи- мерење крвног притиска и ЕКГ,  а сви заинтересовани грађани су у Центру за нуклеарну медицину, давали крв на анализу на тумор маркере простате (ПСА) и јајника (ЦА 125) и на карциноембрионални антиген (ЦЕА) .

- Ако упоредимо број прегледаних пацијента у претходним акцијама,наравно узимам у обзир и 2017. и 2018. годину,подаци које добијамо, показују да је интересовање Нишлија и даље велико,а као и раније и овај пут, многи су се одлучили да преконтролишу своје здравствено стање на оба пункта, навео је проф.др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ, који је додао да је то само још један доказ да је циљ остварени да је намера државе и Министарства здравља потпуно оправдана, јер су успели да се приближе пацијентима и „отворе“ своја врата свима.

Превентивни прегледи у исто време, организовани су и у лабораторији нишког Дома здравља,где супацијенти моглида провере стање опште крвне слике, те је, како наводе надлежни у овој здравственој установи, интересовање и тамо било велико.

Након дијагностичких прегледа, пацијенти су се консултовали са лекарима специјалистима, а они код којих су резултати одступали од нормалних вредности, упућивани су на даље дијагностичке процедуре и лечење.

После сумирања података, у периоду од 08 до 16 часова у нишком КЦ уписано је и прегледано укупно 560 пацијента, од чега је њих 400 проверавало крвну слику на тумор маркере, те је у Центру за нуклеарну медицину обављено 784 анализа. Када је реч о кардиолошким прегледима, лекари су прегледали су  готово 170 пацијената, односно, према врсти прегледа, пружили 504 здравствене услуге. У нишком Дому здравља 125 пацијената контролисало је општу крвну слику.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва.Према званичним подацимаМинистарства здравља, до сада је прегледано више од 170.000 грађана Србије, односно око 20.000 грађана сваке последње недеље у месецу, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

УПРАВА КЦ НИШ

 
 
22 сеп

Руководиоци и запослени на Клиници за неурологију КЦ Ниш, на тродневном Националном конгресу неуролога, једном од највећих научних скупова те врсте на Балкану, показали се као као одлични домаћини и врсни организатори, потпуно дорасли задатку. Преко стотинак стручњака из области неурологије из земље и иностранства, сем учешћа у стручном делу на тему „Неурологија- од дескрипције до интервенције“, захваљујући богатом програму и доброј организацији, упознало се ближе и са историјом, културом и традицијом Ниша и југа Србије.

Вредан јубилеј, 65 година од оснивања првог Нервног одељења у некадашњој нишкој Градској болници, који је био и један од главних повода за одржавање великог Националног конгреса неуролога, крајем радне недеље и током викенда, у Ниш је довео нека од најпознатијих имена из области неурологије. У амфитеатру на Нишавском кеју, у центру Ниша, под ведрим небом приказан је документарни филм о историјату овог одељења и његовом раду од оснивања, па сведо прерастања у Клинику за неурологију.

Према речима организатора, то одељење,прерасло је у велику и једну од најреномиранијих клиника у склопу данашњег нишког Клиничког центра и данас представља, једну од најстручнијих установа ове здравствене области у нашој земљи, јер располаже изузетним кадровима, опремом и савременим условима за збрињавање пацијената.

-Овај регион није специфичан по неуролошким обољењима, већ по броју пацијената из читавог региона који гравитира ка нашој установи, те сам податак да ми лечимо више од хиљаду пацијената од можданог удара годишње, преко 80 хиљада уопште од других патологија, говори о нашем искуству, обучености и спремности, а да не причамо о опреми и апаратури коју сада имамо у новој згради Клиничког центра, истакла је проф. др Мирослава Живковић, дирекорка Клинике за неурологију и организатор конгреса. –На скупу ће свакако бити речи о свим најновијим достигнућима у нашој области, али смо посебно желели да се посветимо великој теми, како и носи име конгрес, развоју од дескрипциједо интервенције, додала је проф. др Живковић.

Ни руководство нишког Клиничког центра, на челу са генералним директором, проф. др Зораном Радовановићем, није крило задовољство због успешне организације и огромне посећености, али посебно због данашњег положаја Клинике.

-Мени је заиста драго и поносан сам што су колеге, на челу са професроком Живковић, још једном показале да представљају тренутно тим, за који свакако могу да кажем да је један од најбољих у региону, када је реч о неурологији наравно, али и што и ми запослени, али и пацијенти КЦ Ниш, пре свега, сада имамо најбоље услове за пружање здравствених услуга на Балкану али и шире, истакао је директор Радовановић.

Како је рекао председник Друштва неуролога Србије, проф. др Ранко Раичевић, нишка Клиника за неурологију располаже кадром, опремом и условима једнако добрим као и најеминентније клинике у региону, те је најбитније, што одавно пацијенти више немају потребу да „трче“ код београдских лекара.

-Желим да честитам колегама и да им пожелим да наставе свој напредак и развој, али додајем да такође треба растеретити терцијарни систем и укључити мало више и здравствене установе примарног типа, како би колеге још више могле да се посвете озбиљним медициснким случајевима, навео је проф.др Раичевић.

Како је реченона самом отварању Националног конгреса, упоредо са развојем душевне болнице у Горњој Топоници код Ниша у Нервном оделењу Опште државне болнице,лечени су болесници с дијагнозама меланхолије, шизофреније, хемиплегије, пацијенти са сенилношћу и други. У време оснивања ово оделење имало је 20 болесничких постеља и 15 запослених и врло брзо постало је наставна база Медицинског факултета Универзитета у Нишу, што представља и данас.

 
21 сеп

И овог септембра, Министарство здравља Републике Србије, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, наставља акцију бесплатних превентивних прегледа.

У недељу 23. септембра, од 8 до 16 часова, сви заинтересовани грађани, укључујући и оне који из било ког разлога немају здравствено осигурање, моћи ће да у амбулантама нишког Клиничког центра и Дома здравља, обаве бесплатне превентивне здравствене прегледе.

Овог месеца, како је одређено планом Министарства здравља Републике Србије, у амбулантама нове зграде Клиничког центра, у Центру за радиологију, обављаће се кардиолошки прегледи- мерење крвног притиска и ЕКГ, док ће у просторијама Центра за нуклеарну медицину, бити обављане анализе крви на туморске маркере простате (ПСА) и јајника (ЦА 125) и на карциноембрионални антиген (ЦЕА) .

Превентивни прегледи у исто време, биће организовани и у лабораторији нишког Дома здравља, те ће тамо, сви заинтересовани пацијенти моћи да провере стање опште крвне слике.

Након превентивног прегледа, сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности, биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

Подсећамо, као што је и најављено из Министарства Здравља Реублике Србије, ово је наставак акције скрининга општег здравственог стања нашег становништва. Према званичним подацима Министарства здравља, до сада је прегледано више од 170.000 грађана Србије, односно око 20.000 грађана сваке последње недеље у месецу, а према најавама, сви превентивни прегледи који ће бити организовани до краја ове године, биће део кампање "Рак је излечив".

 

С' поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ 

 

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар Др. Зорана Ђинђића 48

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)