Насловна Вести

ВЕСТИ

19 нов

Одмах након уручења вредне донације- савременог мобилног рендген апарата, коју је Амбасада Сједињених Америчких Држава у сарадњи са организацијом НУРДОР наменила новоизграђеном, хематоонколошком одељењу Клинике за дечије интерне болести, Управа нишког Клиничког центра била је домаћин његовој екселенцији, амбасадору Кајлу Скату и гостујућој делегацији и у новој згради Центра, коју је председник Републике Србије, отворио готово пре годину дана.

Опширније...

19 нов

 

Национално удружење родитеља деце оболеле од рака- НУРДОР и Амбасада Сједињених Америчких Држава, свечано су уручили данас нишком Клиничком центру, важну донацију у виду мобилног рендген апарата, који је према речима стручњака, итекако важан за функционисање новоотвореног хематоонколошког одељења на Клиници за дечије интерне болести, коме је и намењен. Након потписивања уговора о донацији апрата најновије генерације, вредног нешто више од три милиона динара, коме је сем званичне делегације амбасаде САД и Управе КЦ Ниш, присуствовало и највише руководство Града, први човек Клиничког центра најавио је да ће ново одељење, сем што поседује најсавременију опрему и услове, ускоро добити и већи број медицинског особља, како би лечење деце било најквалитетније могуће.


Нови мобилни рендген апарат марке „Сиеменс“, који је, како би био прилагођен потребама педијатријског одељења израђен и осликан у облику жирафе, функционише тако што ограничава зрачење само на део тела који таргетира, објаснили су стручњаци, што би свакако требало да омогући квалитетније лечење код деце оболеле од неког облика малигнитета. 


Уговор о примопредаји апарата свечано су потписали Њ.Е., амерички амбасадор у Србији Кајл Скат, директор Клиничког центра у Нишу, професор др Зоран Радовановић и председница НУРДОР-а Јоланд Корора. 

-Клиника и КЦ Ниш, добили су најмодернији покретни рендген апарат, а његова предност је у томе што може да се преноси, па деца која примају терапију и која не не могу да оду до нашег центра за редиологију могу да буду снимљени у соби у којој леже, јер ми свакако имамо обучено особље за то, те ће у овом случају они бити сваког тренутка на услузи деци која болују од најтежих болести, појаснио је генерални директор Радовановић, који се уједно захвалио америчкој Влади и Амбасади на досадашњој помоћи и на донацији савременог апарата и том приликом подсетио, да је изградња дечијег хематоонколошког одељења коштала 100 милиона динара, од којих је 70 обезбедио НУРДОР, а остатак држава и град Ниш.


Вредну опрему су Клиничком центру уручили Њ.Е. амбасадор САД-а Кајл Скат и председница НУРДОР-а Јоланд Корора.

-Јако нам је драго да америчка влада и амбасада у Србији имају прилику да донирају овако важну медицинску опрему. Ово је само наставак сарадње и улагања америчке амбасаде у здравствени систем на југу Србије, с обзиром да ми дубоко верујемо да сваки грађанин Србије заслужује најквалитетније лечење, а посебну захвалност желим да искажем НУРДОР-у и свему што они раде, јер сви знамо колико је та брига важна за децу и за целу породицу,рекао је овом приликом амбасадор САД, Кајл Скат.

И председница НУРДОР-а, Јоланд Корора, захвалила се амбасадору и особљу америчке амбасаде у Београду, посебно канцеларији за војну сарадњу, чији су запослени заједно са НУРДОР-ом омогућили да се ова акција спроведе.

-Захваљујући америчкој амбасади добили смо апарат који нам је недостајо да употпунимо болницу са најасвременијом опремом и да се деца лече онако како треба по европским стандардима, те сада имамо све што нам је потребно од апрата и довољно простора, али нам недостаје медицинског особоља и то је сада врло важно и на томе ћемо заједно са државом радити надаље, истакла је Корора.

Новоизграђено дечје хематоонколошко одељење званично је отворено у мају, а ново болничко крило од 750 квадратних метара, које је изграђено и опремљено по највишим медицинским стандардима има проширене капацитете за 100 одсто, те свака соба има кревет за родитеља-пратиоца и сопствено купатило. На сваком спрату постоји дневни боравак са играоницом у којој ће бити могућа примена такозване „хумане терапије“, односно биће могуће да дете прима терапију док се игра.

Одмах након уручења вредне донације- савременог мобилног рендген апарата, коју је Амбасада Сједињених Америчких Држава у сарадњи са организацијом НУРДОР наменила новоизграђеном, хематоонколошком одељењу Клинике за дечије интерне болести, Управа нишког Клиничког центра била је домаћин његовој екселенцији, амбасадору Кајлу Скату и гостујућој делегацији и у новој згради Центра, коју је председник Републике Србије, отворио готово пре годину дана.

 
18 нов

Министарство здравља Републике Србије у сарадњи са појединим здравственим установама широм земље, између осталог и са Клиничким центром Ниш, у циљу ране дијагностике и промоције превенције, током наредне недеље наставља акцију превентиве, која се овај пут конкретно односи на детаљне уролошке прегледе.

Убројним земљама већ дуже време уназад практикује се манифестација под називом„Мовембар“, а која има за циљ, како тврде стручњаци, да повеhа медицинску просвећеност мушке популације,  превасходно у контесту раног препознавања и лечења карцинома простате и тестиса. Ове године, акцији се прикључио и нишки Клинички центар.

Током читаве наредне недеље, почев од сутра, 19.11.2018., па све до петка 23.11.2018. године,  свим заинтересивани мушкарцима, биће омогућено да, током поподневне смене у периоду од 14 до 19 часова, у Центру за радиологију у новој згради КЦ Ниш (спрат испод Ургентног центра), буду подвргнути тестирању вредности ПСА, као и ректалном прегледу, односно ултразвучном прегледу тестиса, када је у питању млађи део популације.

Како Србија нема одговарајуће епидемиолошке податке којима се процењује инциденција и преваленција ових болести међу грађанима, а осим тога наши суграђани нису склони превентивним здравственим активностима, Министарство здравља је у сарадњи са еминетним стручњацима у овој области, проценило да треба стављати акценат на овакве активности, а које су несумњиво далеко јефтиније него активно лечење.

Након превентивног прегледа, сваки пацијент добиће извештај о здравственом стању, а они код којих резултати одступају од нормалних вредности, биће упућени на даље дијагностичке процедуре и лечење.

С' поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 
 
17 нов

Директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић разговарао је данас с представницима Гранског синдиката "Независност" и, како је пренео новинарима, заједнички су констатовали да је најављено повећање плата у здравству добар стимуланс за све запослене,да могу јошбоље и са више посвећености да раде с великим бројем пацијената.

Радовановићје новинарима, после састанка, рекао да се први пут после дуго времена обраћа пажња на раднике у систему здравства, медицинске сестре, техничаре, лекаре и остало особље.

Он је подвукао да је важно што се посебна пажња посвећује медицинским сестрама и техничарима, и то онима који раде у отежаним условима, на интензивној нези, где пацијенти захтевају већу пажњу.

Према његовим речима, важно је да се обезбеђују средства за повећање плата из реалних извора.

Радовановић је подсетио да је нови Клинички центар у Нишу отворен пре скоро годину дана, што је била инвестиција од скоро 50 милиона евра само за тај део Србије са 2,5 милиона становника.

Додао је да се од тада улагало и улаже око 200 милиона динара у стару зграду хирургије, паркинг, хелидром, у остале делове Клиничког центра који нису пресељени у нови простор.

"Није се стало, наставља се инвестициони циклус, што омогућава боље услове за рад лекарима, медицинским сестрама и техничарима", рекао је Радовановић.

Он је навео и да управа здравствене установе све решава у договору са синдикатима.

"Не постоји ствар, како год била тешка, коју нећемо ставити на сто, разговарати о њој и наћи најбољи начин да помогнемо и решимо питања, јер синдикати представљају раднике ове установе са 3.500 запослених. Констатовали смо да су мере Владе добре, да је то добар стимуланс за све нас, да можемо јошбоље и посвећениједа радимо с великим бројем пацијената", рекао је Радовановић.

Он је додао да најаву штрајка није добио ни од једног синдиката.

"Најава штрајка на нивоу Србије, осим спорадичних на друштвеним мрежама, нема. Ово није био разговор о штрајку, већо томе шта Управа и представници синдиката мисле о мерама Владе. Ако постоји било какав проблем, решићемо га у институцијама система, а никако на улицама и штрајковима", рекао је Радовановић.

Потпредседник Гранског синдиката "Независност" Миодраг Стојковићје рекао да су они задовољни што се тиче новог Клиничког центра у Нишу и повећања зарада, али не и разликама у висини повећања у завиности од структуре запослених.

"У уторак ћемо имати састанак у Министарству здравља у вези с колективним уговором, али дотаћи ћемо и ову тему да пробамо да нађемо решење како би сви били задовољни. Ми никада нисмо штрајковали, док смо у фази преговора", рекао је Стојковић.

(Крај) јм/

 
 

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар Др. Зорана Ђинђића 48

Администратор

Владан Митић                                
(PHP, HTML & Flash Developer)