СПОРАЗУМОМ О ПОСЛОВНО- ТЕХНИЧКОЈ САРАДЊИ КЦ НИШ И РУДНИКА „ГРОТ“ ИЗ КРИВЕ ФЕЈЕ, ДО ЈОШ БОЉЕ ЗДРАВСТВЕНЕ ПОДРШКЕ РУДАРИМА

Следећи вишегодишњу намеру државе и Министарства здравља, да улаже све напоре у подизању свести грађана Србије, о важности превенције здравља, Управа Клиничког центра Ниш, потписала је данас споразум о пословно- техничкој сарадњи са руководством рудника олова и цинка „Грот“ из Криве Феје, који ће се огледати у учешћу лекара и медицинског особља Центра, у додатној здравственој едукацији особља и свих запослених у руднику

С обзиром на то да већина запослених у руднику обавља послове са високим ризиком по здравље, нова сазнања и научна предавања, али и општи здравствени прегледи, које ће наредних месеци, сваке друге суботе, специјалисти нишког Клиничког центра обављати у руднику „Грот“, према речима надлежних из Управе КЦ Ниш и рудника, додатно ће превенирати појаву здравствених обољења, која су типична за ову врсту посла, али и помоћи у раном откривању код оних, код којих основни здравствени параметри одступају од нормалних вредности.

- Заиста сам поносан што је ово још један доказ да је готово двогодишња акција државе и ресорног Министасртва уродила плодом, а ово је одличан доказ за то, јер сем што нам је руковдоство рудника путем донација помогло у адаптацији некадашње зграде хируршких клиника, на чему смо им заиста захвалани, готово смо истовремено дошли на заједничку идеју да унапредимо нашу сарадњу и то баш на овај начин, истакао је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш.

- Ми смо као највећа здравствена установа терцијарног типа у региону, ка којој гравитира преко два и по милиона становника, свакако задужени за лечење свих грађана, па и рудара, посебно када су у питању теже повреде својствене тешком рударском послу, али заједно имамо за циљ, да на сваки начин помогнемо да до њих не дође и да редовним предавањима али и општим прегледима унапредимо бригу о здраственом стању свих запослених који раде у „Гроту“, додао је Радовановић.
 
У руднику „Грот“, који упошљава 315 радника, више од две трећине њих ради у рударским окнима, те је и стална основна провера крвног притиска, нивоа кисеоника у крви и нивоа шећера у крви и остали прегледи, али и указивање на могуће опасности по здрваље, од изузетног значаја, нагласили су у Управи нишког Клиничког центра.

Задовољство због новопотписаног споразума, нису крили ни челници рудника „Грот“, који су приликом потписивања споразума изразили велику захвалност Клиничком центру Ниш, због жеље да помогне у намери, да сви запослени пре свега буду здрави и сигурни на својим радним местима.
 
 
- Презадовољан сам и поносан што смо остварили овакав начин сарадње са једном од највећих, најопремљенијих и најмодернијих здраствених установа у земљи и региону, а знам сигурно да су и наши запослени и њихове породице, које ће такође моћи да очекују помоћ од лекара и медицинског особља Клинчког центра Ниш срећни, али и да ће се осећати сигурније, што је нама из руководства и циљ, да радници буду задовољни, изјавио је Златко Драгосављвић, директор „Грот“-а.
 
 
Ово је само једна од акција ове врсте, наводе у Управи КЦ Ниш и најављују да ће их бити још и да ће се и надаље трудити, да сем учешћа у организованим акцијама превентивних прегледа на нивоу целе земље и надаље инсистирају и улажу у здравствену превентиву читаве популације.
 
.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш