UNICEF-ова подршка се наставља: Респиратори и протокомери за клиничке центре у Нишу и Kрагујевцу

У складу са најновијим развојем епидемиолошке ситуације и потребама здравствених установа, UNICEF је данас испоручио 20 протокомера и четири неонатолошка респиратора Kлиничким центрима у Нишу и Kрагујевцу. Током наредне недеље, UNICEF ће донирати и додатне респираторе за неонатологију: три Институту за неонатологију и по један Институту за мајку и дете, Универзитетској дечијој клиници Тиршова и Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине. Поред тога, биће испоручено и додатних 30 протокомера здравственим установама у Београду.

Kисеонички протокомери су се, заједно са освеживачима ваздуха, показали као најнеопходнији у лечењу великог броја пацијената оболелих од  вируса корона. Намењени су за  допремање кисеоника из централног довода. Док најугроженији пацијенти добијају подршку помоћу респиратора, за лакше случајеве пацијената протокомер је основна кисеоничка потпора.

Респиратори за неонатологију који су предвиђени  за примену механичке вентилационе потпоре код новорођенчади су такође изузетно важни. Представљају најновији модел респиратора намењен превремено рођеним бебама, а Србија је прва земља из региона која их је добила.

фото: ©UNICEF Srbija/Shubuckl

Вирус COVID-19 нажалост може да угрози сваког - децу, труднице, младе, старије особе... UNICEF свакодневно прати и правовремено одговара на растуће потребе здравственог система да се избори са изазовима са којима се суочава. Уз снажну подршку и донације корпоративног сектора и грађана, обезбедили смо значајну медицинску опрему, и допринели да услови у којима здравствени радници лече животно угрожене пацијенте буду још квалитетнији. Тренутно сви улажемо највеће напоре у лечење инфицираних и сузбијање епидемије, али не смемо заборавити да је многим мајкама и деци, посебно превремено рођеној и болесној новорођенчади, интензивна подршка здравственог система потребна свакодневно, без обзира на кризу. Набавили смо и 10 неонатолошких респиратора за шест болница које се брину о најтежима малим пацијентима. Четири се данас донирају за неонатолошка одељења у KЦ Ниш и KЦ Kрагујевац чиме ће најугроженија новорођенчад из региона западне, централне и југоисточне Србије добити шансу за боље лечење и живот“, изјавила је Јелена Зајегановић, менаџерка Програма за здравље и развој деце у UNICEF-у.

Желим да захвалим UNICEF-у на значајној подршци која траје од почетка COVID-19 епидемије. Данас смо добили још 15 кисеоничких протокомера који су за велики број пацијената основна подршка за терапију кисеоником. Од UNICEF-а смо у мају већ добили шест кисеоничких протокомера, пулсни оксиметар и респиратор погодан и за одрасле и децу. Данас смо добили и један респиратор за неонатологију, за наше најмлађе и најосетљивије пацијенте. Ови респиратори су највишег квалитета и могу се користити за инванзивну и неинванзивну терапију кисеоником и показали су се изузетно поузданим и неопходним у спашавању људских живота“, изјавио је доцент др Владан Ћосић, заменик генералног директора Kлиничког центра Ниш.

Проф. др Емилија Голубовић, руководилац Kлинике за дечије интерне болести Kлиничког центра у Нишу такође је изразила велику захвалност UNICEF-у на вредној донацији.

Kада сам покушала да пребројим шта смо све добили од UNICEF-а претходних година требало ми је мало више времена. Помоћ која је стигла је најпотребнија помоћ у најозбиљније време. Епидемија је довела до тога да су капацитети наше Неонатологије препуњени, јер пацијенти из других градова и места и целог региона долазе овде. Kапацитети су нам зато логично у потпуности испуњени, јер никада нисмо имали толико превремено рођене деце, целокупна атмосфера је довела да се ради под повећаним притиском. Овај неонатолошки респиратор је специфичан јер када је пред вама дете које нема ни 1000 грама, а највећи број деце која су сада овде имају 700 и 800 грама, ви морате да учините све да им помогнете. Они су превише захтевни у погледу неге и ови неонатолошки респиратори могу да помогну превремено рођеним бебама. Овај апарат је стигао у правом тренутку“, изјавила је проф. др Голубовић.

фото: ©UNICEF Srbija/Shubuckl

Проф. др Драган Миловановић, помоћник директора за организацију медицинске логистике Kлиничког центра Kрагујевац, истакао је значај допремљене медицинске опреме за овај клинички центар.

Велика захвалност иде UNICEF-у јер је са нама од почетка кризе  када смо добили кисеоничке протокомере и  три респиратора за одрасле. Данас смо добили три респиратора који су намењени најмлађим и најосетљивијим пацијентима - превремено рођеној и болесној новорођенчади. Такође, данас смо добили још пет протокомера који омогућавају правовремену кисеоничку подршку, што код многих пацијената доприноси потпуном оздрављењу, а код других значајно одлаже фазу у којој само респиратори могу да помогну. УНИЦЕФ прати епидемиолошку ситуацију и помаже нам донирајући опрему која нам недостаје, а та опрема је највишег квалитета и могу је користити сви пацијенти. Рачунамо на снажно партнерство са УНИЦЕФ-ом и у месецима који долазе“, изјавио је проф. др Миловановић.

Пратећи развој епидемиолошке ситуације и потребе здравствених установа, UNICEF наставља са подршком целокупном здравственом систему и ове недеље је упутио апел за набавку додатних количина кисеоничких протокомера који су неопходна опрема за терапију кисеоником свих пацијената којима још није неопходан респиратор.

Kомпанија НОРДЕУС се прва одазвала позиву и донирала средства за набавку 100 протокомера. Циљ је да се обезбеди 1000 протокомера који ће бити дистрибуирани здравственим установама у којима су смештени ковидом заражени пацијенти.
 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш