САОПШТЕЊЕ

Поштовани,

Поводом текста који се појавио у појединим медијима, а који наводно садржи ставове и мишљења Стручног савета Клиничког центра Ниш, Управа нишког Клиничког центра жели да саопшти следеће:

Готово све наведено у поменутом допису, који је на волшебан начин достављен медијима, спада у домен полуинформација или потпуних дезинформација, проистеклих од људи, који законски, због истека мандата, одавно нису, правно формално чланови Стручног савета Клиничког центра Ниш и који ни на који начин, ни један једини дан, нису учествовали у збрињавању пацијената оболелих од Цовида-19.

Самим тим, горе поменути дoкумент, нема никакву легитимност и легалитет и не представља званичан став руководства највеће здравствене установе, трецијарног нивоа на југоистоку Србије, већ има за циљ, да оваквим, злурадим писанијем, дезавуише рад целокупног здравственог особља нишког Клничког центра и обезвреди надљудско залагање у збрињавању пацијената током свих ових месеци, за време трајања епидемије.

Првенствено, наведени документ, није одштампан на заваничном меморандуму установе, нити има деловодни број, већ се налази на меморандуму једне Клинике Клиничког центра Ниш, чије име се често наводи у медијским извештајима и таблоидним вестима.

Такође, стручни савет Клиничког центра Ниш је саветодавно тело, које чини 9 чланова, а које се иначе није састајало чак последњих 18 месеци, да би на два састанка, одржана унутар 24 часа, само 4 члана била присутна, од којих се “најгласнији“ заговорници овог политиканског памфлета, на седницима нису појављивали дуже од 4 године. Наравно, понављамо и то, да је мандат чланова овог стручног тела истекао.

Доказ за потпуну неупућеност потписника спорног дописа о самом функционисању нишког Клиничког центра и организацији рада, јесте и тај да ни сами нису имали сазнање, да је реконструкција водова централних медицинских гасова на Клиници за инфективне болести завршена, да су капацитети проширени у односу на досадашње и да ће први пацијенти, на тој клиници, бити хоспитализовани већ за који дан.

Такође, зачуђујуће је и незнање, а далеко да је за похвалу, истих тих потписника, да је пројекат реконтрукције болнице у Кнез селу и њено стављање у Цовид систем, одавно предат надлежним органима, који већ увелико раде на томе.

Да је реч о неуспелом покушају, провидног политканског мешетарења и самопромоције, чији циљ, свакако није унапређење здравствене заштите становништва, већ испуњење нечијих кадровдских сањарења, али и директан напад на државу и Министарство здравља, кроз непотребно заоштравње међуколегијалних и међуљусдских односа, доказују и следећи, лако проверљиви подаци.

Клнички центар Ниш је од 9. Марта, када су први пацијенти хоспитализовани на Клиници за инфективне болести, па закључно са 1. октобром, у својим ковид објектима, хоспитализовао готово 4600 пацијената, оболелих од вируса Цовид- 19, а од тога више од 1000 њих, животно угрожених, само у јединицама интензивне неге.

Нишки Клинички центар је појединчно била најоптерећенија ковид болница у здравственом систему током епидемије и несебично је збрињавала све пацијенте из Ниша и околине, али и свесрдно пружала помоћ другим здравственим установама током јуна и јула, тако да су у нашим ковид објектима збрињавани пацијенти из Новог Пазара, Тутина, Пријепоља, Јагодине, Параћина, Кладова, Бора, а нарочито велики број њих из Прешева, Бујановца и из осталих српских енклава са Косова.

Током претходних 6 месеци, надљудске борбе за људске животе, комплетан рад Клиничког центра Ниш, високо позитивно је оцењен од стране свих стручних комисија Министарства здравља, као и стручних медицинских тимова из НР Кине и Италије, дик су колеге из Италије оцениле комплетну организацију, а нарочито рад у јединицама интензивне неге, изузетно високом оценом.

Без обзира на велико оптерећење и просторно и кадровско, КЦ Ниш је континуирано и уз велике напоре, пружао комплетну здравствену услугу из области не ковид збрињавања, тако да је од почетка године, па до сада, дакле и током епидемије, урађено 8700 операција, збринуто скоро 2400 најтежих не ковид пацијената у интензивној нези, редовно су одржавани онколошки конзилијуми, процес дијализирања, није ни у једном тренутку био угрожен, као ни здравствена заштита мајки и деце. Напомињемо и то, да је КЦ Ниш, поред КБЦ „Драгиша Мишовић“, била једина здравствена установа, која је имала дечију ковид болницу.

Комплетно људство нишког Клиничког центра, изгарало је до максимуима чинећи надљудске напоре у збрињавању оболелих, не штедећи ни своје здравље, а каткад и животе.

У збрињавању најтежих, животно угрожених пацијената, нарочито је била оптерећена Клиника за анестезију и интензивну терапију, чијих је 80% радника, било ангажовано у ковид објектима, док је остатак, дао свој максимум у једницима интензивне неге и хируршким салама не ковид објеката.

КЦ Ниш, као једна од водећих установа у ковид збрињавању, руководио се искључчиво стручним препорукама, водичима и упутствима Министарства здравља, а по препорукама СЗО. Организацију је, својим одлукама, позитивно оценио и Управни одбор КЦ Ниш.

Стручна тела која се баве организацијом збрињавања ковид пацијената, одређена су одлукама од стране УО и генерланог директора Клиничког центра Ниш, а уз сагласаност ресорног министарства.

Чланови Управе КЦ Ниш и стручног колегијума, постављени од стране Министарства здравља, координисали су целокупним збрињавањем ковид пацијената у читавој југоисточној Србији и помогли у отварању ковид болница у Лесковцу, Врању и Сурдулици.

Стога, још једном за крај, напомињемо да Клинички центар Ниш, у потпуности  спремно дочекује трећи талас епидемије, са свим својим капацитетима и мотивисаним здравственим радницима, тако да га оваква таблоидна писања, неће поколебати да и ову битку води до краја.

 

С поштовањем,

УПРАВА КЦ НИШ

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш