ПОЧИЊЕ ВАКЦИНАЦИЈА НИШКИХ ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА - ПРВИХ 800 ВАКЦИНА НАМЕЊЕНО МЕДИЦИНАРИМА НИШКОГ КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА

Као што је и најављено, након јучерашњег састанка министра здравља, асс. др Златобора Лончара са представницима Националног комитета за имунизацију, дистрибуција новог контигента вакцине против заразне болести Ковид- 19, здравственим и социјалним установама, отпочела је данас у раним јутарњим сатима широм Србије.

Према унапред утврђеном распореду, првих 800 доза које су испоручене нишком Институту за јавно здравље, намењењено је за вакцинацију медицинског особља Клиничког центра Ниш, као највеће здравствене установе терцијарног типа у трегиону, те је, након што су оне и званично допремљене, имунизација у овој здравственој установи одмах и започета.

- У Клиничком центру Ниш, у наредна три дана, биће вакцинисано око 1.000 здравствених радника, а вакцинација ће се обављати према приоритетима, односно, прво ће вакцине примити запослени на Клиници за инфективне болести и Клиници за анестезију, који су све време од почетка епидемије у црвеној зони, након тога и запослени у другим ОЈ Клиничког центра Ниш, а имунизација ће се обављати  у нашем простору, на четири пункта према утврђеној динамици, изјавио је генерални директор КЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић.

Вакцинацију на свим пунктовима у нишком Клиничком центру, али и у другим здравственим установама, обављаће здравствени радници Дома здравља Ниш, који су већ прошли обуку за имунизацију ове врсте.

- Захваљујући ИЗЈЗ Ниш пре свега, али и Инситуту „Милан Јовановић Батут“, ми смо едуковали 50 наших здравствених тимова, тако да су све наше екипе спремне да апликују вакцине, како у стационарном делу тако и на терену, тако да ћемо, када почне вакцинација становништва, моћи да је спроводимо и у кућним условима, тамо где је то потребно, рекао је директор нишког Дома здравља, проф. др Милорад Јеркан.

За Нишавски округ, нишком Институту за јавно здравље биће испоручено готово 2.400 доза вакцина, од којих је 1.939 намењено за вакцинацију здравствених радника. Надлежни у нишком Институту за јавно здравље истичу да је све спремно за имунизацију становништва у читавом региону и да ће, како буду сукцесивно пристизале нове количине, оне бити прераспоређиване по унапред утврђеном плану.

- Уз добру координацију и сарадњу са Министарством здравља, обезбеђен је „хладни ланац“ за допремање и чување Фајзерових вакцина, као и сви други услови, тако да то показује једну комплексност и одличну организацију, уз помоћ које ћемо, надам се, успети да полако смањујемо број оболелих и сузбијемо епидемију на територији наше земље, изјавио је проф. др Миодраг Стојановић, директор ИЗЈЗ Ниш.  

Први човек нишког Клиничког центра, проф. др Перишић, овом приликом је нагласио да је ситуација стабилна, да има довољно места и свих услова за лечење пацијената, али да је и даље посве озбиљна.

- Молим све људе, све наше суграђане, да буду одговорни и озбиљни, као и да се придржавају свох прописаних мера, јер бројке не мирују, јер и даље имамо велики број хоспитализованих пацијената, тако да се искрено надам да ће с почетком имунизације становништва, што је велики корак у борби против овог вируса и ситуација бити стабилнија. – Од укупно три и по хиљаде запослених у нишком Клиничком центру, до сада се пријавило око хиљаду радника и желим да нагласим, због писања и питања појединих медија, да је имунизација на добровољној бази и да наравно нико, ко не жели да прими вакцину, неће бити санкционисан, али сматрам да људи који се баве медицином, треба да прихватају медицинске постулате и новине, а вакцина јесте једини начин да се ова болест заустави, нагласио је проф. др Перишић, који је и сам одмах примио вакцину.

   

Како је најављено у Министарству здравља, планирано је да ове недеље, буде вакцинисано близу 8.500 здравствених радника широм Србије, од тога 1764 само у Нишу и 2.500 људи у Геренетолошким центрима широм Србије. Подсећамо, од тренутка када су прве дозе вакцина испоручене Србији, до данас је вакцинисано око 1.300 корисника Герентолошких центара широм земље.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш