НАЈВИШЕ ПРИЗНАЊЕ ГРАДА НИША, НАГРАДА "11. ЈАНУАР", ПОСТХУМНО ДОДЕЉЕНА САШИ СЕФЕРОВИЋУ, АНЕСТЕТИЧАРУ КЦ НИШ ПРЕМУЛИНУЛОМ ОД КОВИДА-19

На Дан ослобођења града од Турака и дан када је он припојен матици у Србији, и ове, као и сваке године, традиционално, челници Града на Нишави, заслужне појединце и установе који су својим радом допринели развоју друштва и промоцији, одликују највишим признањем, наградом "11. јануар".

Као што је познато, читава 2020. година, протекла је у надљудској борби целокупног друштва, посебно медицинара, против епидемије заразне болести Ковид-19, која је, нажалост, однела много људских живота, различите узрасне доби, те је Комисија свакако разматрала пуно предлога за доделу признања и то баш из ове бранше.

Многи од оних, који су изгубили најважнију борбу против ове опаке болести, били су управо здравствени радници, а међу њима, нажалост и Саша Сеферовић, главни анестетичар операционог блока у нишком Клиничком центру, један од бораца, који је са колегама, од самог почетка, био на "првој линији" у борби против коронавируса.

Због свих Сашиних заслуга и свега што је током читаве своје каријере у КЦ Ниш учинио за пацијенте и колеге, међу којима је био један од најомиљенијих, први човек нишког Клиничког центра, проф. др Зоран Перишић, управо је њега предложио за постхумно одликовање, најзначајнијим признањем Града, наградом "11. јануар", а тај предлог, једногласно је прихваћен од стране чланова Комисије.

У образложењу свог предлога, директор Перишић је написао:

"Саша Сеферовић био је главни анестетичар операционог блока Клиничког центра у Нишу. Имао сам ту част, да познајем Сашу и да неколико пута радим са њим и његовим особљем.

У првим данима борбе против короне, Саша је пошао у ту борбу на челу великог тима медицинских техничара, бораца прве линије фронта против опаког непријатеља. И добио је Саша небројене битке, спасио је небројене животе и вратио радост у многе домове. Нажалост, изгубио је само једну битку. Ону за свој живот.

Сматрам да је награда Саши Сеферовићу, која би се доделила постхумно, његовој поносној породици, награда и признање свим његовим колегама медицинским техничарима, хиљадама њих у борби против непријатеља који не бира жртве. Медицински техничари су највећи део здравственог система Србије и њихов допринос овој борби је заиста немерљив.

Награда Саши Сеферовићу би била знак, да видимо значај њихове улоге у овој борби и да ћемо увек знати, да тај допринос и наградимо.
"

Та награда, то признање за ову последњу, али и за све битке које је Саша Сеферовић, непоколебљиво и без страха водио, данас је уручена његовој ћерки, која се у име читаве породице поносно захвалила.

- Захваљујем се, пре свега, директору Клиничког центра Ниш, проф. др Зорану Перишићу, који је предложио да тата добије ово велико признање, рекла је Сашина ћерка, Тијана Сеферовић.- Ово је велика част и знам да мој отац није ово очекивао, али он је и даље уз своје колеге у овој борби, јер како се каже, људи које волимо, они никада не умиру, они су попут заласка сунца, попут звезда и увек су ту са нама, додала је она.

Сем покојног Саше Сеферовића, награда "11. јануар", додељена је и запосленима и руководству нишког Дома здравља, Милоју Бранковићу, привреднику и почасном конзолу Мађарске у Нишу, мр Новици Ранђеловићу, професору и економском историчару и једној најпознатијих нишких музичких група "Лутајућим срцима".

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш