МАРИЈИ ЗЕКИЋ УРУЧЕНА ЗЛАТНА МЕДАЉА ЗА ЗАСЛУГУ У БОРБИ ПРОТИВ КОВИДА- ОРДЕН НАГРАДА ЗА СВЕ МЕДИЦИНСКЕ СЕСТРЕ НИШКОГ УКЦ

У знак захвалности за беспоштедну борбу , истрајност и залагање у дванаестомесечној борби против ковида, једна од најважних државних почасти, Сретењска награда, Указом председника Србије, Александра Вучића и званично је уручена Марији Зекић, медицинској сестри нишког Универзитетског клиничког центра. Марија, која иначе ради на Клиници за урологију и чији је муж, такође одликован, посветила је орден свим колегама и колегиницама, са којима већ годину дана, под скафандерима у борби за животе оболелих, "дели и добро и лоше и победе и поразе".

Медаљама за заслуге у борби против епидемије ковида, одликовани су здравствени радници широм Србије, који су пуних годину дана на првој линији фронта у борби против епидемије корона вируса, а које су представници здравствених установа предложили, као знак захвалности на истрајну борбу за људске животе. Међу одликованима, којима је медаље уручио председник Александар Вучић, је брачни пар Марија и Марко Зекић, који од марта прошле године раде у црвеној зони. Она у Универзитетском клиничком центру Ниш, њен супруг у ковид амбуланти нишког Дома здравља.

Иако су на почетку епидемије били уплашени, како за своје тако и за животе и здравље својих најближих, Марија истиче да ниједног тренутка нису ни помишљали да одустану, те због тога, ово важно одликовање које је добила, сматра наградом свих сестара и колега у највећој здравственој установи јужно од престонице.

- За мене је ово само подстрек да наставим даље у истом и ако је могуће, још бољем и блиставијем светлу свој позив. Златна медаља за заслуге, за мене је још већа обавеза, да будем одговорнија и преданија послу, а дозивљавам је као лични успех и успех свих медицинских сестара и техничара у УКЦ НИШ, изјавила је Зекићка. - Хтела бих да се захвалим руководству УКЦ НИШ, што се труди да препозна и подржи пожртвованост и рад медицинских сестара и техничара на адекватан начин и што су мој успех и признање, доживели као лични, додала је она.

.

Сретењски орден, одликовање Републике Србије, које се додељује Указом председника РС поводом Дана државности, додељује се за нарочите заслуге у областима јавних, привредних, културних и просветних, спортских и хуманитарних делатности. Први пут и за заслуге ове врсте, у време најтеже кризе у свету.

Поносна на своју колегиницу Марију, али и на све друге, главна сестра УКЦ НИШ, Соњица Радић, истакла је да је бити јунак нашег доба, херој у време епидемије, велика част и успех, као и да није нимало лако бити у првим редовима и на првој линији фронта када се о противнику врло мало зна. Из тог разлога, Радићка је хтела и званично да се захвали Марији и свим колегама и колегиницама.

- Хвала Вам што сте много дали и живели не само за себе, него за нас…Дати себе струци, не тразећи ништа заузврат, уградити своје дело, жртвовати се за струку и популацију је највише што неко може да уради и зато вам несебично хвала у име свих нас. У име свих медицинских сестара УКЦ НИШ и своје лично име једно велико ХВАЛА, што сте на најсветлији начин оправдали позив медицинске сестре и дали нам велики задатак да будемо још бољи и успешнији у свом послу, а у нади да ће наш позив и труд и даље бити адекватно сагледан и награђен.

.

.....

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш