IN MEMORIAM- Проф. др Милорад Митковић

Управа Универзитетског клиничког центра Ниш, са дубоким жаљењем и тугом обавештава јавност, да је од последица болести изазване заразном болешћу Ковид-19, јуче, 07. априла у касним вечерњим сатима, у својој 71. години, преминуо проф. др Милорад Митковић, познати нишки академик, ортопедски хирург УКЦ Ниш у пензији и професор хирургије на Медицинском факултету нишког Универзитета.

 

Покојни проф. др Милорад Митковић, био је редовни члан САНУ, на шта смо, као његове колеге били нарочито поносни. Читав свој радни век, провео је радећи у нашој здравственој установи и својим иновацијама и патентима у области ортопедске хирургије, несебичним залагањем, огромном стручношћу и непрестаном жељом за усавршавањем, оставио је неизбрисив траг у лечењу деформитета и најтежих повреда код пацијената.

Руководио је многим научним пројектима у земљи и иностранству и у научном свету, надалеко је био познат по својим патентима. Његов проналазак- систем за спољну фиксацију костију, који и данас носи његово име, за време ратова, био је спасоносан за хиљаде рањеника, док се у уобичајеној пракси, примењује у збрињавању тешких прелома и корекцији урођених и стечених деформитета. Од осталих проналазака, широку примену имају и самодинамизирајући унутрашњи фиксатор скелета, ендопротеза зглоба кука и систем за фиксацију врата бутне кости.

Био је аутор на стотине научних радова и неколико стручних уџбеника и добитник многих домаћих и међународних награда и признања.

Смрт проф. др Мирослава Митковића, велики је губитак за Универзитетски клинички центар Ниш, читаву научну и академску заједницу, али пре свега за све нас, који смо изгубили сјајног колегу и доброг човека.

Управа УКЦ Ниш изражава дубоко и искрено саучешће породици и најближима проф. др Милорада Митковића.

 

Управа УКЦ Ниш

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш