У ЧАСТ ПОКОЈНОГ ПРИМ.ДР МИОДРАГА ЛАЗИЋА- ЛАЗЕ, ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА У НИШКОМ УРГЕНТНОМ ЦЕНТРУ

У главном холу Ургентног центра нишког Универзитетског клиничког центра, у част ратног хирурга, одликованог хероја и дугогодишњег лекара ове здравствене установе, покојног др Миодрага Лазића- Лазе, данас је откривена спомен плоча са његовим именом, коју је Управа УКЦ Ниш, поставила у знак захвалности, за све што је учинио за српски народ, пацијенте и за нишки клинички центар уопште. Сем најближе породице, пријатеља и колега, догађају је присуствовао и министар здравља, доц. др Златибор Лончар, како би му одао почаст.

Главни хол Ургентног центра нишког Универзитетског клиничког центра, данас је био мали да прими све пријатеље и колеге, који су са покојним прим. др Миодрагом Лазићем, провели свој радни век и били пријатељи, како у ратним, тако и у мирнодопским условима. Чувени ратни хирург, др Лаза, до последњег тренутка, неколико месеци пред одлазак у пензију, био је у првим редовима у борби за људске животе, упркос коронавирусу и поред тога, што је и сам спавао у ризичне групе. И он сам се заразио и након 15- дневне борбе са вирусом, нажалост, ту последњу битку, изгубио. У његову част, за све што је учинио за своју земљу и нишки клинички центар, Управа ове здравствене установе, на годишњицу његове смрти, подигла му је спомен плочу, баш ту, у Ургентном центру, чији је дугогодишњи директор и био.

- Стадион би био мали, да прими све поштоваоце лика и дела нашег др Лазе, али морамо да поштујемо епидемиолошке мере, стога желим да захвалим породици која је овде и да нагласим да је покојни др Лазић оставио дубок траг у клиничком центру и у Ургентном центру. - На хиљаде живота које је спасао у рату и миру, легат су за све колеге и за оне који ће тек постати то, да следе његов пример и да се тако пожртвовано баве овом професијом, а наше сећање на њега ће живети вечно, изјавио је директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић. - Био је човек који није штедео себе и који је на крају умро зато што није штедео себе, био је како је написао у опроштајном писму, ‘увек у првим редовима’“, додао је Перишић.

Како би одао почаст и исказао, како је навео, бескрајно поштовање, за све што је прим. др Миодраг Лазић урадио током свог живота, догађају је присуствовао и министар здравља, доц. др Златибор Лончар.

- Док сам долазио овамо, навирала су ми разна сећања на др Лазу, ево прошла је година од његове смрти и обично кажу да време лечи све, али није тако. Ова плоча, треба да буде подсетник за све младе лекаре, за све здравствене раднике, да часно обављају свој посао као што је то др Лазић чинио. Сећам се да нас је, небројено пута, чекао управо овде, у Ургентном центру, када је са својим људима, сваког дана, сваког часа, збрињавао повређене из масовних несрећа и увек је био на челу, у првим редовима, пожртвовано обављајући своју дужност, рекао је министар Лончар. - Због тога и заслужује да заувек буде у нашим сећањима, као светионик медицинске професије, додао је он. - Желим посебно да скренем пажњу свим лекарима и здравственим радницима који ће бити запослени у Ургентном центру, да када прођу поред ове табле, да знају да имају велику обавезу и да раде где је и доктор Лаза радио. Да знају да морају и да оправдају поверење које су добили да би радили овде. - Увек да размисле и да се распитају како би доктор Лаза реаговао, шта би он урадио, јер његово искуство и знање и људскост су непроцењиво богатство, које је постојало. На основу тога да доносе одлуке и да покушају да оправдају поверење које су добили. То је оно што ми дугујемо Лази, поручио је министар.

Министар здравља је, одговарајући на питања новинара, најавио и нове инвестиције у нишко здравство.

- Покушаћемо да изградимо једну болницу у Нишу, као што је болница у Батајници, попут оне која ће се градити у Новом Саду. Локација је већ позната, на улазу у Ниш и има све инфраструктурне услове, а та болница би била ковид болница, док траје корона, а након тога она би била Градска болница. Клинички центар Ниш би се на тај начин растеретио, а Градска болница би била спона између Дома здравља и Универзитетског клиничког центра, рекао је Лончар.

Чину откривања спомен плоче, сем најуже породице, министра здравља доц. др Златобора Лончара, првог човека Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зорана Перишића, присуствовао је и државни секретар у Министарству здравља, проф. др Зоран Радовановић, директор нишког Дома здравља, проф. др Милорад Јеркан, представници Удружења ратних ветерана из Србије и Републике Српске, саборци покојног др Лазића и бројне колеге из нишког Универзитетског клиничког центра.

 

Галерија
фотографија

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш