УНИЦЕФ ДОНИРАО ДВА ИНKУБАТОРА KЛИНИЦИ ЗА ДЕЧИЈЕ ИНТЕРНЕ БОЛЕСТИ УKЦ НИШ

Захваљујући великој акцији УНИЦЕФ-а и кампањи "Тако мали да би у срце стали", која је покренута прошле године, од данас је Kлиника за дечије интерне болести нишког Универзитетског клиничког центра, "богатија" за још два инкубатора, која ће бити намењена за лечење превремено рођене деце на одељењу неонатологије ове Kлинике. Ове машине које "живот значе", представници УНИЦЕФ-а, званично су уручили првом човеку нишког УKЦ, проф. др Зорану Перишићу и надлежнима на Kлиници, уз обострану жељу да се дугогодишња одлична сарадња настави.

Сама акција за "мале дивове" покренута је са циљем опремања и модернизације неонаталних јединица у Србији, а како је Универзитетски клинички центар Ниш, највећа здравствена установа јужно од Београда,  ова донација вредности од око 20 хиљада евра, итекако је од великог значаја.


 

- УНИЦЕФ, свакако не први а ни последњи пут показује спремност да помогне и зелим да изразим захвалност и њима и гђи Стојанов на овој великој помоћи, на ова два врхунска инкубатора, која ће учинити да многе породице буду на окупу у својим кућама, јер је медицина итекако напредовала, па захваљујући стручности наших лекара и овој врхунској опреми, можемо помоћи и бебицама које се роде и са тежином мањом од 1кг, да преброде те прве дане у свом одрастању и буду са својим породицама након тога. Kао највећа здравствена установа терцијарног типа, ка којој гравитира око 2,5 милиона становника, лечимо и збрињавамо децу из читавог региона јужне и југоисточне Србије, а здравствена стања деце, која долазе из других установа, често су веома тешка. Ми ћемо се, као Управа Универзитетског клиничког центра, на чијем сам челу, трудити и већ увелико радимо на томе, да максимално унапредимо квалитет пружања здравствених услуга које су везане за наше најмлађе пацијенте, пре свега мислим на нова улагања у ГАK и дечије клинике, како зановом опреме и апаратуре, тако и усавршавањем нашег особља, јер су деца наша будућност , изјавио је проф. др Зоран Перишић, директор УKЦ Ниш.

Захваљујући сарадњи са водећим националним стручњацима из области неонатологије, УНИЦЕФ је у протекле четири године, дефинисао низ мера којима су подржане јединице за интензивну неонаталну негу у осам здравствених установа у Нишу, Kрагујевцу, Београду и Новом Саду, а након избијања пандемије ЦОВИД-19, ова организација је обезбедила и 12 неонаталних респиратора, за потребе интензивног збрињавања превремено рођених беба у овим установама.

- Иако смо успели да допринесемо смањењу смртности деце у Србији, још увек је пред нама доста посла. Да бисмо достигли европске стандарде, УНИЦЕФ је у новембру покренуо кампању "Тако мали да би у срце стали", са циљем да свакој превремено рођеној беби осигурамо максималне услове да доживи своју прву недељу и осети чари детињства. Данашња испорука два инкубатора, део је опреме коју смо набавили и коју ћемо испоручити. И у промењеним околностима које је изазвала пандемија, УНИЦЕФ наставља да у партнерству са Министарством здравља ради на јачању неонаталне неге у Србији, рекла је Ивана Мишић из УНИЦЕФ-а Србија.

Ни у руководству Kлинике за дечије интерне болести УKЦ Ниш, нису крили задовољство због добијања нових апарата, али ни због одличне дугогодишње сарадње коју имају са УНИЦЕФ-ом.

- Тешко је пребројати сву помоћ и драгоцену подршку коју смо ми у Нишу добили од УНИЦЕФ-а претходних година. Никада није довољно опреме и средстава да бисмо превремено рођеној деци пружили праву подршку од првог трена. То су толико осетљива бића, захтевни су у погледу неге од које зависи њихов живот и једини избор свих нас који радимо овде је да уложимо све снаге које имамо да бисмо им дали шансу да преживе и стигну својим кућама и својим породицама, а УНИЦЕФ је партнер на чију подршку рачунамо, јер су били са нама и када је најтеже, изјавила је проф. др Емилија Голубовић, руководилац Kлинике за дечије и интерне болести УKЦ Ниш.

Kампањи  се, према званичним подацима, одазвало готово 5000 појединаца и више од 160 компанија. Управо захваљујући њима, УНИЦЕФ је прикупио више од 10 милиона динара, што је омогућило набавку четири инкубатора, од којих су два намењена Нишу, а по један Kрагујевцу и Новом Саду. Такође, један апарат за терапијску хипотермију новорођенчади, намењен је Институту за неонаталогију у Београду, а два реанимациона стола, у јуну ће бити достављена Kрагујевцу.

- Ми смо са УНИЦЕФ-ом започели сарадњу прошле године одмах по избијању пандемије, када смо размишљали где да усмеримо средства да подржимо најслабије, а помоћ је била неопходна многима. Видевши са колико посвећености су наши партнери из УНИЦЕФ-а радили на томе, да помогну наш здравствени систем и лекаре да се изборе са пандемијом, аполутно смо били одлучни да их подржимо и са донацијом за опремање неонатологија у Србији. Помоћ овако малим бебама, одраз је нашег уверења да треба помагати онима чији животи зависе од нас, вели Јасмина Стојанов, директорка Nova Communication, којање уједно искористила прилику и позвала све грађане да буду одговорни и вакцинишу се.

Директор УKЦ Ниш, проф. др Перишић, најавио је и ускоро формирање банке крви у овој здравственој установи, за шта има апсолутну подршку и Министарства здравља.

- Један од великих проблема тренутно у Србији који нас тишти, јесте давалаштво крви, јер трансфузијске службе немају довољно јединица крви, тако да се неретко деси да постоји проблем да одмах на адекватан начин помогнемо хируршким пацијентима. Тако да ћемо се трудити да што боље организујемо ту службу и да додатно подигнемо свест  код грађана о добровољном давалаштву крви, који је већ на веома високом нивоу, изјавио је он.

Према званичној статистици, у Србији се годишње роди 65 хиљада деце, од којих је 4000 рођено превремено, а свакога дана, нових седам беба захтева неки вид ургентне подршке. Управо ће због тога, овакве акције и надаље бити настављене.

Осим нишком УKЦ, УНИЦЕФ је данас испоручио и по један инкубатор Институту за здравствену заштиту деце и омладине Војводине, као и Центру за неонатологију УKЦ Kрагујевац.

   

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш