У СУСРЕТ 12.МАЈУ-МЕЂУНАРОДНОМ ДАНУ МЕДИЦИНСKИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА

Поштоване колегинице и колеге,

другу годину за редом, из добро познатих разлога, нисмо у могућности да на прикладан начин и у свечаној атмосфери обележимо свој дан- Међународни дан медицинских сестара И техничара, који се 12. маја сваке године  обележава се  и традиционално прославлја широм света, на годишњицу рођења Флоренце Нигхтингале, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства, као признате професије.

Kао и предходних година Међународно веће медицинских сестара  (ИЦН) дефинисало је тему за овогодишње обележавање празника И активности током године - “МЕДИЦИНСKЕ СЕСТРЕ- Глас који води – визија будуће здравствене заштите”. Kао и у протеклом периоду, неопходно је и даље  показати свету ко су медицинске сестре, шта раде и на који начин наша професија доприноси светском здравлју. Неопходно је да шира јавност  препозна значај медицинских  сестра  у систему здравствене заштите И да оне постану “видљиве”, јер смо сви ми сведоци да то није увек случај.

Већ другу годину живимо И радимо у ванредним околностима глобалне пандемије вирусом Цовид 19, што се неминовно рефлектује на наш професионални и лични живот и функционисање.Сестре и техничари су, заједно са лекарима и осталим сарадницима, непрекидно на првој линији одбране људских живота, излажући непосредно своје, а посредно и здравље И животе својих најмилијих.Живи се и ради под до сада невиђеним психичким, физичким, здравственим, професионалним, социјалним  и осталим притисцима и изазовима.

Све то треба издржати, радити свој посао стручно, савесно, посвећено- а сестре и техничари су само обична људска бића са свим својим бригама, слабостима, болестима…При том су и они сами  нечија деца, родитељи, браћа, сестре, унуци…За ових годину и нешто дана нагледали су се толико људских патњи, страдања, умирања, спасили толико људских живота, али нажалост И изгубили много битака , бришући сузе и жалећи због сваког изгубљеног живота, за који су се борили грчевито, до последњег откуцаја срца и удаха…

Нажалост, све је већи број наших колегиница и сарадника, који су изгубили своје животе током ове исцрпљујуће борбе са опаким непријатељем.12.маја потребно је да се посебно сетимо свих њих и одамо им почаст и поштовање, јер су положили оно највредније- свој живот. И не смемо дозволити да они буду икада заборављени!

На крају, морамо истаћи да све медицинске сестре и техничари, нарочито СВИ ОНИ KОЈИ РАДЕ У ЦРВЕНОЈ ЗОНИ, заслужују огромну захвалност и поштовање због надљудских напора и залагања у протеклих 14 месеци и надаље до коначног окончања пандемије.Сви ми заслужујемо захвалнице и повеље, које додељују професионална удружења, поводом 12.маја, али много више свима нама значиће да медицинске сестреи  техничари буду напокон “видљиве” и признате у систему здравствене заштите, да имају бољи материјални статус, боље услове рада, јер то је начин да спречимо даљи одлив квалитетних и школованих кадрова И да свој посао обављамо још квалитетније и боље.

Честитамо вам  Међународни дан медицинских сестара и техничара, желимо вам пре свега добро здравље, пуно среће и успеха на професионалном и личном пољу и да нам се свима нама живот што пре врати у нормалне токове! И да наредни празник обележимо онако као и ранијих година- свечаном академијом и доделом признања.

 

Срдачан поздрав,

Вмс Соњица Радић, главна сестра УKЦ Ниш

Вмс Лела Kоцић, испред УЗРС НО “ Бело срце

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш