ПОТВРДА КВАЛИТЕТА И ИСПУЊАВАЊЕ НАЈВИШИХ СТАНДАРДА У ЗДРАВСТВУ

Најважнији задатак који је пред Универзитетским клиничким центром Ниш у овој години, поред бриге о животу и здрављу пацијената, свакако је и процес акредитације. То подразумева испуњавање услова које свака модерна, европска здравствена установа највишег ранга, мора да испоштује како би била компетентна али и конкурентна у обављању своје делатности.

Директор УКЦ Ниш проф.др Зоран Перишић, помоћница директора УКЦ Ниш за образовну и научно истраживачку делатност проф.др Даница Тиодоровић и представник Агенције за акредитацију здравствених установа у Србији Владо Давковски, одржали су састанак са руководиоцима организационих јединица УКЦ Ниш, на којем је прецизиран даљи рад у оквиру овог процеса, који би требало 02.07.2021. да буде и окончан.

Поступак акредитације обухвата  самопроцену од стране здравствене установе, ради  унапређења сопствене ефикасности у односу на постављене стандарде. Овај задатак, очекује се да буде завршен до краја јуна када ће УКЦ Ниш у периоду од 28.06.2021. до 02.07.2021.  обићи чланови акредитационе комисије и дати коначну оцену о квалитету рада здравствене установе.

Комисије су састављене од колега углавном из КЦ Војводина који је већ прошао овај поступак и који ће у пет дана колико је планирано да траје завршни поступак пре одлуке о добијању акредитације, проверавати колико су испоштовани сви услови постављени како би установа уопште била акредитована.

Сам процес акредитације је конципиран тако да обезбеди оквир који ће омогућити здравственим установама да дефинишу али и примене протребне промене као и да направе приоритете неопходне за стално унапређење услуга које пружају.

Према речима директора УКЦ Ниш проф. др Зорана Перишића , план је да установа коју води добије акредитацију ма максимални број година односно седам.

Представник Агенције за акредитацију здравствених установа у Србији, Владо Давковски, истакао је на данашњем састанку да иако је процес акредитације до сада спроведен у КЦ Војводина и КЦ Крагујевац,  Универзитетски клинички центар Ниш је најкомплекснија установа овог типа у Србији , коју ће Агенција за акредитацију оцењивати. Због великог броја клиника које се налазе у оквиру УКЦ Ниш, акредитацију спроводи 17 тимова. Сваки тим задужен је за одређену делатност, а сви заједно покривају клиничке стандарде, стандарде клиничке подршке и неклиничке стандарде. Давковски је изразио веровање да ће очекивања директора УКЦ Ниш проф.др Зорана Перишића да установа коју води добије акредитацију на максималан број година, бити и остварена.

Иначе Универзитетски клинички центар Ниш је у процес акредитације ушао 2016.године. Из доста разлога, укључујући и пандемију вируса Sars CoV 2, овај процес није био завршен у претходној години. Сертификат о акредитацији је добила само Клиника за нуклеарну медицину.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш