ИЗМЕНЕ УРЕДБЕ О МЕРАМА ЗА СПРЕЧАВАЊЕ И ШИРЕЊЕ ВИРУСА SARS-CoV-2

На предлог републичког кризног штаба за сузбијање пандемије вируса SARS-CoV-2, Влада Србије усвојила је измене Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 која је ступила на снагу и чија је примена почела у понедељак 16.01.2022.

Изменом Уредбе, усвојено је ново правило којим је ковид-боловање скраћено са 14 на 7 дана колико сада траје обавезна изолација за грађане позитивне на коронавирус који се лече у кућним условима. Институт за јавно здравље Србије Милан Јовановић Батут издао је упутство да је упола краћи и карантин за блиске контакте ковид позитивних особа, који је сада пет, уместо десет дана.

За ковид позитивне здравствене раднике, правила су мало другачија. Запослени у здравству као и запослени у установама социјалне заштите, након предвиђене изолације од седам дана, по новим правилима у обавези су да раде PCR тест како би се уколико је он негативан вратили на посао. Уколико је тест позитиван и после седам дана карантина, запосленима у здравству боловање се продужава још три дана (до десетог дана), након чега се без контролног тестирања враћају на посао.

Изузетак од нових правила о изолацији у случају заражавања, представљају ковид позитивни грађани који имају примарну или секундарну имунодефицијенцију. За грађане из ове групе, изолација остаје 14 дана.

Новина има и када су у питању блиски контакти са зараженим особама.

На основу закључка Владе Србије, мера карантина у кућним условима за све идентификоване блиске контакте ковид-19 случајева, спроводи се у трајању од пет календарских дана од момента последњег контакта. Уколико у том периоду не дође до појаве симптома и знакова болести ковид-19, карантин се прекида без тестирања. Датум последње изложености, односно последњег контакта са ковид оболелим, представља нулти дан.

Иако је прописани карантин за особе које су имале блиски контакт са зараженом особом 5 dana, они су у обавези да се до истека десетог дана од дана последњег контакта са зараженом особом, строго придржавају прописаних мера-обавезно ношење заштитних маски у затвореном простору као и на отвореном уколико се не може одржавати одстојање од најмање два метра од других особа, прање и дезинфекција руку, избегавање окупљања у затвореном и на отвореном простору ,прецизирао је Институт за јавно здравље Батут у званичном упутству за спровођење измена Уредбе о мерама за спречавање и сузбијање заразне болести ковид-19 .

Од мере карантина након блиског контакта са зараженом особом изузете су особе које су примиле другу, односно трећу дозу вакцине у протеклих 210 дана, које су прележале ковид у последњих 210 дана као и оне особе које имају позитиван резултат на антитела.

Доказ да је прележана заразна болест ковид-19 је позитиван PCR тест или антигенски тест, не млађи од 14 и не старији од 210 дана од дана узорковања.

Уколико је резултат издат у некој од приватних лабораторија, како би био прихваћен као доказ за потребе ослобађања од обавезе карантина, неопходан је и извештај лекара из ковид амбуланте или извештај о хоспитализацији, у којима се потврђује дијагноза болести ковид-19 у периоду када је извршено тестирање.

Такође, Влада Србије је донела закључак и о измени висине надокнаде за тестирање на присуство вируса SARS-CoV-2 на лични захтев. Нова цена PCR тестирање на лични захтев је 6.000,00 динара, односно 1.800,00 динара за антигенско тестирање.

Ово су најважније измене предвиђене новом Уредбом Владе Србије за сузбијање заразне болести ковид 19.

У складу са одлуком Владе Србије, у Универзитетском клиничком центру Ниш биће поштоване све усвојене измене , а на снази остају и све интерне одлуке и мере како би се ширење заразе свело на најнижи могући ниво.

     
     
     
     

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш