ОБЕЋАНО И ИСПУЊЕНО! ЕЛЕКТРОФИЗИОЛОГИЈА ОД САДА И У НИШУ

У Универзитетском клиничком центру Ниш, урађене су прве електрофизиолошке процедуре.

Само пар месеци након обећања министра здравља да ће се и у Нишу радити једна од најсавременијих интервентних кардиолошких процедура, урађене су прве електрофизиологије.

     
     
   

На Клиници за кардиоваскуларне болести, уз присуство колега са Института за кардиоваскуларне болести „Дедиње“, нишки лекари направили су још један успешан корак ка остварењу циља да интервентна кардиологија у Нишу достигне највиши ниво.

„Хтео бих да нагласим да је ово велики дан за српску медицину. Први пут смо заједнички у УКЦ Ниш урадили катетерску аблацију аритмије и надамо се да смо овим започели једну добру сарадњу од које ће користи имати бројни пацијенти из региона који гравитира нишком Универзитетском клиничком центру“, истакао је доц.др Милосав Томановић , интервентни електрофизиолог Институа за кардиоваскуларне болести Дедиње.

Да је почетак рада ове процедуре у Нишу велики и значајан догађај, слаже се и руководилац Клинике за кардиоваскуларне болести доц.др Томислав Костић.

„Уназад двадесет година,са развојем интервентне кардиологије ,унапредили смо терапијске и дијагностичке методе лечења и лечимо велики број пацијената из комплетног региона. Оно што нам је недостајало и што је било Ахилова пета свих ових година је управо електрофизиологија и данас је за нас заиста велики дан. Ово је почетак новог поглавља и заокруживање интервентне кардиологије која сврстава наш центар у ред великих центара европског и светског нивоа“, напомиње доц. Костић.

Први човек Универзитетског клиничког центра Ниш, проф.др Зоран Перишић истиче да врхунска медицина у ери дигитализације више није привилегија само једног здравственог центра. Уз подсећање да се у Србији и даље најчешће умире од кардиоваскуларних болести, Перишић је рекао да су срчане аритмије управо један од разлога напрасне срчане смрти који се дешава поготово у млађој популацији.

„Ово је велики помак у лечењу кардиоваскуларних пацијената јер велики проценат њих има проблем управо са аритмијом. Електрофизиологија спаде у процедуре које се могу организовати у јако малом броју здравствених центара у свету. Добили смо опрему од министарства здравља, добили смо докторе и све што је потребно да ова метода заживи и у Нишу. Дајем вам реч да ће се у периоду пред нама, сваке недеље радити две до четири електрофизиологије у УКЦ Ниш. На тај начин ћемо допринети скраћењу листе чекања која је на нивоу државе за ову дијагностику у појединим моментима била и међу најдужима“ , истакао је проф.др Перишић.

Иначе, до сада је на годишњем нивоу из Ниша око сто пацијената упућивано ка Београду или Новом саду где је се до сада једино радила електрофизиолошка процедура. Са овом дијагностиком, УКЦ Ниш је практично заокружио област интервентне кардиологије која се ради у Нишу.

   

 

 


 

     
     

.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш