ВЕРА ЈЕ ВАЖНА

Његово преосвештенство Епископ нишки Арсеније , освештао је простор између Клинике за кардиологију и нефрологију и главног улаза у старом делу Универзитетског клиничког центра у Нишу на којем ће бити изграђен параклис Живоносног источника пресвете Богородице.

„Данашњим светим чином, ми смо благословили место , на коме ће већ данас почети припремање темеља за будући храм који ће бити посвећен пресветој Богородици. У самом граду, нема храма који је посвећен Богородици и зато смо одлучили да овај у Универзитетском клиничком центру буде баш тај први храм Богородици коју највећи број верника најчешће спомиње у својим молитвама“ , рекао је Његово преосвештенство Епископ нишки Арсеније.

Универзитетски клинички центар Ниш је децембра прошле године добио и грађевинску дозволу за овај објекат, а прошлог лета је усвојен и урбанистички пројекат Завода за урбанизам за параклис тј. цркву која ће бити на површини од 70 квадрата и која ће бити допунски и пратећи објекат највеће здравствене установе у овом делу Србије.

„Вера је важна. Вера да ће вам бити боље, да ћете нешто урадити и променити , а храмови и цркве су увек ту да нас подсете на то. Овај храм иако је православни, намењен је свима који желе да потраже мир и реч утехе. Ми смо ту да обезбедимо оно што је наш посао и обавеза, да обезбедимо најбоље могуће услове, лекове, стручњаке и све оно што чини лечење наших пацијената добрим и квалитетним. Обавеза нам је да обезбедимо све оно што пацијенту даје веру и наду да ће излечити болест“, истакао је директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић приликом чина освећења простора намењеног цркви.

Идејно решење за овај верски објекат израдио је архитекта Димитрије Маринковић из Панчева.

Према речима директора УКЦ Ниш, проф.др Зорана Перишића, средства за иградњу параклиса су преко донатора већ обезбеђена и изградња је потпуно независна од новца који држава усмерава ка УКЦ.

Данашњем догађају , присуствовала је и градоначелница Ниша Драгана Сотировски као и велики број запослених у УКЦ.

     
     
     
     

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш