УРАЂЕНА ПРВА „Sleeve“ ГАСТРЕКТОМИЈА У УКЦ НИШ

У Центру за минимално инвазивну хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш, урађена је прва лапароскопска процедура из области баријатријске хирургије „Sleeve“ гастректомија, односно скраћење желуца код гојазних пацијената.

 

Стручни тим нишких лекара радио је уз асистенцију колега из Београда, експерата у области хируршког лечења гојазности , представника Европског удружења ендоскопских хирурга и председника Удружења ендоскопских хирурга Србије проф.др Милоша Бјеловића и његовог колеге др Драгана Гуњића .

„Процедура коју смо данас радили није процедура која само смањује килажу већ има и ефекат да реши и удружене здравствене проблеме који су углавном метаболички. Ова пперација једна је у низу операција које се раде у хирушком лечењу гојазности, а идеја је да у опус услуга УКЦ Ниш уведемо све баријатријске процедуре и мислим да је то врло реално“, рекао је након данашње операције проф.др Милош Бјеловић.

И други из тима гостујућих лекара који су данас у Нишу оперисали две пацијенткиње, др Драган Гуњић се нада успешној сарадњи са нишким стручним тимом Центра за минималнуо инвазивну хирургију.

„Наша идеја је да оспопсобимо и уведемо стручни тим у детаље и финесе овог захвата за даљи самостални рад. Очекујем да ће то бити ускоро јер је од изузетног значаја за пацијенте у овом делу Србије“, каже др Гуњић.

Директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић нагласио је да је задатак свих запослених у УКЦ да се усвајањем нових метода у медицини здравственим осигураницима пружи што већи спектар услуга ове највеће здравствене установе у овом делу земље.

„На нама је да пружимо пацијентима информацију о томе шта могу да добију овде у Нишу ,а ми ћемо се наравно борити да у свему што радимо имамо изузетно добру сарадњу са Републичким Фондом за здравствено осигурање и са Министарством здравља, што значи да обезбедимо и средства и опрему да би овакве процедуре радили у што већем броју“, појаснио је проф.др Перишић.

Руководилац Центра за минимално инвазивну хирургију др Бојан Јовановић каже да интересовање пацијента за ову хирушку методу постоји.

„Већ постоји озбиљно интересовање пацијената и пуно је оних који су се пријавили за ову процедуру. Трудићемо се да у наредном периоду, сви они који желе да добију хирушки одговор у лечењу гојазности, буду хирушки и сагледани“, истиче др Јовановић

Иначе, према подацима Међународног удружења за лечење гојазности, ризик код ове операције је 0,1% односно код 1 на 1000 оперисаних пацијената може доћи до компликација приликом интервенције те је хирургија непобитно најефикаснија метода у лечењу гојазности чак и оне најтеже

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш