Урађена прва вагусна нервна стимулација у УКЦ Ниш

Први пут у Нишу, на Клиници за неурохирургију, урађена је вагусна нервна стимулација, операција којом се смањује број напада код пацијената који болују од епилепсије. Специфичан апарат уграђује се код којих се напади више не могу контролисати лековима.

Два сата трајала је прва вагусна нервна стимулација урађена у Нишу. Лекарима Клинике за неурохирургију, знање и умеће пренео је колега из Београда, где се ова операција ради већ неколико година. Циљ интервенције је контолисати нападе код пацијената који болују од епилепсије, а код којих лековима то више није могуће постићи.

„Драго ми је да смо упсели да проширимо спектар рада Клинике за неурохирургију у смислу даљег напредовања функционалне неурохирургије. Поента ове интервенције је да се уградњом електроде која се пласира на одређени нерв, регулишу таласи који иду према мозгу и на тај начин обуздају учестали епи напади“, каже проф. др Весна Николов, руководилац Клинике за неурохирургију УКЦ Нис

Према речима проф.др Владимира Башчаревића са Клинике за неурохирургију УКЦ Србија, досадашње искуство је показало да се овом интевенцијом код 60% пацијената преполови број епи напада, у тридесет одсто случајева долази до 80% редукције, док 10% пацијената више нема нападе.

„Сам апарат се кроз леву половину врата, имплантира око пазушне јаме, који континуирано даје импулсе по одређеним модалитетима. На тај начин стимулише вагус, а вагус преко својих веза у мозгу на јако комплексан начин, смањује епилепсију код пацијента док код одређеног броја њих болест и потпуно престаје“, истакао је проф.др Башчаревић.

Италијански неурохирург, др Масимилиано Бишипо, каже да је забележен велики успех са овом интервенцијом која се убраја у минимално инвазивне процедуре.

За сада је УКЦ Ниш добио два оваква апарата. Један је уграђен данас, а други ће бити на јесен. Битно је направити прави одабир пацијената код којих је индикована ова процедура, а то ће радити специјалисти неурологије.

„Овом интервенцијом ће се у многоме побољшати квалитет живота пацијената са епилепсијом. Неки од њих су имали више епи напада дневно. Пажљиво ћемо бирати пацијенте код којих су исрпљене све могућности лечења, а код којих није могуће другачијом процедуром утицати на побољшање стања“, каже проф. др Слободан Војиновић руководилац Клинике за неурологију УКЦ Ниш.

Процене СЗО су да 5 до 10 људи на 1000 становника болују од епилепсије, док се, у мање развијеним земљама сваке године региструје се више од 100 новооболелих на 100.000 становника

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш