НАЈСАВРЕМЕНИЈИ ТРАНСКРИНИЈАЛНИ МАГНЕТНИ СТИМУЛАТОР ОД САДА У ЦЕНТРУ ЗА ЗАШТИТУ МЕНТАЛНОГ ЗДРАВЉА УКЦ НИШ

Уз подршку немачке владе организација Help је, Центру за заштиту менталног здравља Универзитетског клиничког центра Ниш донирала опрему у вредности 7,1 милион динара.

У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка поврату тражилаца азила“, који реализује организација Уз подршку немачке владе организација Хелп је, Центру за заштиту менталног здравља Универзитетског клиничког центра Ниш донирала опрему у вредности 7,1 милион динара.

У оквиру пројекта „Управљање миграцијама и подршка поврату тражилаца азила“, који реализује организација Help, Центар за заштиту менталног здравља УКЦ Ниш, добио је најсавременији транскринијални магнетни стимулатор са пратећом опремом.

Ово је према речима лекара Центра за зaштиту менталног здравља, први овакав апарат у државном здравству у нашој земљи.

„Данашња донација је јако значајна и у неку руку представља круну сарадње са Helpom и владом Немачке, која траје сада више од 15 година и током које је реализовано више пројеката у укупној вредности од око 250.000 евра. Пројекти су били усмерени на нове дијаностичке и терапијске могућности , на побољшање услова рада и у крајњем исходу на подизање нивоа квалитета пружених здравствених услуга. Веома смо захвални што су препознате потребе нашег центра и пацијената, посебно оних најмлађих. Из угла струке, за нас је ова донација јако значајна јер нам донирани апарат омогућава да идемо у корак са психијатријом у свету и да пратимо и користимо најсавременија достигнућа медицине“, истакао је руководилац Центра за заштиту менталног здравља УКЦ Ниш др Владимир Ђорђевић.

Основни циљ ове донације и Help пројектне активности је обезбеђивање опреме за унапређење дијагностике и терапеутских процедура у заштити менталног здравља становништва.

„Циљ организације Help је да што је више могуће унапреди живот осетљивих категорија становништа којим се иначе у Србији бави. Оно што је значајно јесте то да ми већ имамо неке породице које су кроз овај пројекат добиле подршку и помоћ Центра за ментално здравље али надамо се да ћемо на нивоу целе Србије , успети значајно да допринесемо решавању овог важног проблема „, рекла је приликом уручења донације , сениор менаџер за економски развој, Help – Hilfe zur Selbsthilfe Маша Бубањ.

Иначе, транскринијални магнетни стимулатор који је дониран Центру за заштиту менталног здравља, је први апарат ове врсте у некој од државних здравствених установа у Србији и представља најновије достигнуће у третману бројних менталних и неуролошких болести.

„Ради се о апарату који функционише по принципу магнетне стимулације мозга кроз једнократне или понављајуће магнетне импулсе који утичу на мождану активност и применљив је и доказано ефикасан код бројних менталних поремећаја и стања. Апарат има поред терапијских и бројне дијагностичке могућности. Најчешће се употребљава код депресије која је резистентна на лекове, али се користи и код лечења многих других психијатријскихпоремећаја и болести и у садејству са одређеним лековима, ефикасност лечења је супериорна. Применљив је како код деце тако и код одраслих пацијената“, каже др Миодраг Станковић.

Према речима руководства Центра за заштиту менталног здравља УКЦ Ниш, у току је обука за рад са транскринијалним магнетним стимулатором, а очекује се да ће најкасније до јесени почети и његова пуна примена у Центру.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш