ВРХУНСКИ УСПЕХ ТРАНСПЛАНТАЦИЈЕ У НИШУ

У Универзитетском клиничком центру Ниш једна мама родила је живу и здраву девојчицу. Ово не би била неуобичајена вест да мама није пацијенткиња са трансплантираним органом.

Тридесетшестогодишња М.Ц.Т. из Врања је бубрег добила 2015.године у живој сродничкој трансплантацији која је урађена у Универзитетском клиничком центру Ниш и прва је пацијенткиња која је са трансплантираним органом и порођена у Нишу на Клиници за гинекологију и акушерство. До сада није било ни једне пацијенткиње којој је и трансплантација и порођај урађен у Нишу.

Трудноћа је протекла без компликација, а пацијенткиња је све време праћена од стране нефролога и гинеколога. Порођај који је обавио стручни тим УКЦ Ниш предводили су гинеколог проф.др Милан Стефановић и нефролог доц.др Бранка Митић. У овом тренутку и мама и беба су добро, а трансплантирани орган је са адекватном функцијом као и пре трудноће каже др Митић.

Долазак на свет ове бебе је врхунски успех трансплантације у УКЦ Ниш. Током лечења дијализом у терминалној фази бубрежне болести, због тешких хормонских поремећаја, зачеће је изузетно ретко, а и ако дође до њега ток трудноће је компликован, тежак и изузетно ретко се доведе до краја. Са трансплантираним органом шансе да се жена са бубрежном болешћу оствари као мајка, скоро су изједначене као и код жена без бубрежних болести“, истиће доц.др Бранка Митић и наглашава да је ова лепа вест која је обрадовала све у УКЦ Ниш још један доказ колико је донаторство важно.

Према речима лекара ,када би заживела кадаверична трансплантација оваквих случајева било више

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш