Два нова гастоскопа и систем Olympus EVIS X1 стигла у УКЦ Ниш

Континуирано улагање у нишко здравство се наставља. Захваљујући средствима Министарства здравља, а на иницијативу руководства Универзитетског клиничког центра Ниш, после скоро две деценије УКЦ Ниш добио је најсавременију платформу за ендоскопију Olympus EVIS X1 и два нова гастроскопа OLYMPUS GIF-1100.

Према речима руководиоца Клинике за гастроентерологију и хепатологију проф.др Александра Нагорног гастроскопи који су данас стигли у УКЦ Ниш значајно побољшавају комфор пацијената приликом гастроскопије јер су најтањи ендоскопи не рачунајући оне који се користе у педијатрији.

„Овај гастроскоп је компатибилан са напредним опцијама посматрања NBI, TXI, RDI , што корисницима пружа додатну помоћ у дијагностици и третману. Апарат има засебан канал за испирање водом, што до сада није био случај са старијим моделима, а повезује се са процесором путем само једног конектора што олакшава употребу и цео гастроскоп је потпуно потопив без потребе за заштитним поклопцима, што приликом прања и дезинфекције отклања могућност продора течности у апарат. Сукциона пумпа овог апарата пружа знатно већу моћ сукције у поређењу са другим пумпама ове намене и омогућава далеко бржу аспирацију желудачног садржаја током ендоскопије што ће значајно скратити време прегледа. Заиста, велика новина у нашој установи“, каже проф. Нагорни, додајући да новопристигли апарат омогућава наглашену визуализација капилара и других структура на површини мукозе, побољшава уочљивост потенцијално сумњивог ткива, а захваљујући RDI опцији апарата која представља значајну иновацију у технолошком смислу, биће могуће да се значајно брже утврди место крварење и ендоскопски интервенише у право време и заустави крварење .

У склопу новог ендоскопског стуба је и монитор 4К резолуције који у односу на досадашње HD мониторе омогућава лакше уочавање најфинијих промена у структури слузокоже.

Куповином два нова гастроскопа, УКЦ Ниш знатно побољшава ендоскопију на Клиници за гастроентерологију и хепатологију где се годишње уради од 5000 до 6000 гастроскопија.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш