НОВИНЕ КАО СТАНДАРД

У Центру за минимално инвазивну хирургију УКЦ Ниш, успешно је обављена још један минимално инвазивни хирушки захват који спада у процедуре које се од недавно раде у Универзитетском клиничком центру Ниш. Након више покушаја отклањања вентралне киле, пацијенткињи су успешно решени дефекти целог трбушног зида настали услед раније хирушке интервенције.

Инцизиона- вентрална кила, условљена је претходном хируршком интервенцијом, јавља се из више разлога, а најчешћи разлог је слабија способност везивног ткива да попуни дефект и да издржи притисак из трбуха, као и потхрањеност тј. слабост организма-мањак протеина и других градивних материја који су неопходни за зарастање оперативних рана. По правилу овакве киле се јављају после великих операција, где је рез велики, али могу бити присутне и код малих резова ако је везивно ткиво посебно неефикасно.

У случају хирушке интервенција која је урађена у Центру за минимално инвазивну хирургију УКЦ Ниш, имплантиран је синтетски материјал “мрежица”, који прави баријеру на слабом месту у трбушном зиду, а која ће помоћи да пацијент постоперативно нема болове или да буду јако слабог интезитета. Према досадашњим искуствима, након ове хирушке интервенције кила је трајно решена,а основна идеја јесте да се створи нови природни и ојачани трбушни зид.

Иначе, ингвиналне и трбушне киле су, поред калкулозе жучне кесе, најучесталија бенигна патологија у дигестивној хирургији. Њихово једино ефикасно лечење хируршким путем раније је подразумевало класично зашивање хируршког реза, што је понекад било праћено вишеструким рецидивирањем. Лапароскопско имплантирање протетских мрежица од нових биометаријала која се потпуно стапа са ткивом трбушног зида и постаје део тела пацијента, представља иновацију код овог здравственог проблема. Поред тога што практично искључује рецидив смањује и опште постоперативне компликације и далеко је комфорнија за пацијента који се у кратком року враћа својим уобичајеним животним активностима, што код класичних операција није случај.

Иако спада у нове хиирушке процедуре које се обављају у Нишу, хирурзи Центра за минимално инвазивну хирургију, до сада су успешно извели више оваквих хирушких захвата .

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш