ИЗ ПРЕВЕНТИВНИХ МЕРА РЕДУКОВАН ПРИЈЕМ НОВОРОЂЕНЧАДИ У ЈЕДИНИЦИ ИНТЕЗИВНОГ ЛЕЧЕЊА

Респираторни синцицијални вирус (РСВ) је уобичајена инфекција која се јавља у овом периоду године. Најугроженија популација су новорођенчад и превремено рођена деца због чега се у нашој земљи већ неко време спроводи имунизација. Нажалост услед појаве епидемије COVID-a и свих епидемиолошких мера , ове године не само код нас већ и у читавом свету, бележи се нешто ранија појава овог вируса и интезивнија епидемија. Услед појаве РСВ вируса у одељењу јединице интезивног лечења за животно угрожену превремено рођену децу и новорођенчад , обустављен је пријем пацијената како не би дошло до ширења инфекције.

До појаве инфекције је дошло тако што је у јединицу интезивнеог лечења за новорођенчад упућено двоје деце, једно старости три недеље а друго старости три месеца, која су била животно угрожена са тешком клиничком сликом РСВ вируса. С обзиром на то да се ради о веома контагиозном тј.лако преносивом вирусу, код још двоје деце у јединици интезивног лечења је дошло до појаве симптома.

„ Како се ради о најосетљивијој категорији пацијената превремено рођеној деци која су из других разлога на интезивној нези, ми смо спровели превентивну меру како би спречили даље ширење вируса. На децу смо увек најосетљивији и сматрали смо да је превентива коју смо предузели управо корак који ће спречити ескалацију заражавања које се може десити у било ком делу здравственог система. Напомињемо да нема никакве епидемије већ је само опрез. Тренутно имамо троје деце са потврђеним присуством РСВ вируса “, рекао је приликом обраћања новинарима директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић.

Руководилац Дечије клинике проф.др Јелена Војиновић, истакла је да респираторни синцицијални вирус представља лакшу респираторну инфекцију код већине деце, међутим угрожена популација су управо новорођенчад и одојчад, деца која се лече у јединици интезивног лечења у којој је обустављен пријем. У сезони вируса, сличан проблем имају интезивне неге и у другим установама у Србији .

„Превентивна мера коју смо ми предузели је од екстремног значаја како релативно уобичајена инфекција не би довела до лошег исхода ни код једног превремено рођеног детета и оних која имају неки урођени здравствени проблем. Приликом првих назнака инфекције и сагледавања реалног ризика, обавестили смо колеге у региону из чијих установа се деца упућују у УКЦ Ниш, да краткотрајно животно угрожене пацијенте упућују ка педијатријским установама у Београду што је иначе процедура у оваквим ситуацијама. Очекујемо да ће до краја ове недеље проблем бити решен и да ће већ од понедељка и овај део дечије клинике радити уобичајено. Наглашавам да су сви наши пацијенти добро и у фази опоравка што је најважније“, рекла је проф.др Јелена Војиновић руководилац Дечије клинике УКЦ Ниш.

На одељењу за изолацију и инфеције Дечије клинике УКЦ Ниш где се лече деца која захтевају хоспитализацију услед вируса, тренутно бележе појаву РСВ вируса, неколико варијанти адено вируса, а очекују и појаву грипа међу децом.

Према речима директора УКЦ Ниш проф.др Зорана Перишића, о ситуацији на Дечијој клиници УКЦ Ниш обавештено је ресорно министарство, а министарка је подржала предузете превентивне мере како би се спречило даље ширење вируса.

Све остале службе за лечење најмлађих пацијената из читавог региона који гравитира УКЦ Ниш, раде несметано.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш