ПОСЛЕ ВИШЕ ДЕЦЕНИЈА ЗАНОВЉЕНА ОПРЕМА ПАТОЛОГИЈЕ У НИШУ

Захваљујући Минисарству здравља Републике Србије, и свесрдној подршци Управе УКЦ Ниш на челу са директором проф. др Зораном Перишићем, основна лабораторија Центра за патологију УКЦ Ниш је након више деценија коначно добила комплетну нову линију, технолошки најсавременијих апарата, вишесруко већих капацитета од ранијих, који ће побољшати квалитет патохистолошких препарата, скратити време чекања на дијагнозу, смањити штетна испарења у радној средини и рационализовати потрошњу реагенаса.

Најбитнији зановљени апарат је ткивни процесор, машина која обрађује ткиво припремајући га за микроскопски преглед. Нови ткивни процесор је један од најмодернијих на тржишту, и од земаља у региону, за сада га једино има Универзитетски клинички центар у Нишу.

„Апарат је затвореног система, без штетних испарења што драматично утиче на побољшање услова за рад у лабораторији у којој се неминовно ради са потенцијално штетним материјама. Капацитети новог апарата су четири пута већи у односу на стари што ће значајно утицати на скраћење времена чекања на патохистолошку дијагнозу, а чињеница да је технолошки неупоредиво унапређен, рационализоваће потрошњу реагенаса и још битније значајно побољшати квалитет узорака из којих се све чешће молекуларним и цитогенетским анализама одређују мутације у туморском ткиву на основу којих пацијенти добијају најмодернију персонализовану онколошку терапију“, каже проф.др Миљан Крстић руководилац Центра за патологију УКЦ Ниш.

У Центру за патологију УКЦ Ниш годишње се уради патохистолошка дијагностика за око 15.000 пацијената, што подразумева израду око 80.000 парафинских калупа и више од 120.000 патохистолошких препарата у току године, што је на дневном нивоу просечно 300 патохистолошких препарата на којима се постављају дијагнозе неопходне за избор терапијског модалитета, код најчешће тешких онколошких пацијената. Технологија израде патохистолошких препарата подразумева вишеетапни процес, својеврсну производну линију, чији је крајњи продукт патохистолошки препарат.

Лабораторија некад Лабораторија сада

„Већ одавно је дневни прилив материјала за патохистолошку дијагностику превазишао капацитете апарата којима смо располагали, а који су углавном били старији од 30 година, одавно ван сервисних рокова, и за већину апарата без могућности набавке резервних делова. У ситуацијама када би дошло до квара неког апарата, стајала је читава линија, што је доводило до нагомилавања ткивних материјала, продужавало чекање на дијагнозу и недопустиво одлагало терапију. Осим тога, апарати су били потпуно технолошки превазиђени, отвореног система, што је значајно повећавало потрошњу хемикалија и тиме финансијске издатке. У нашем Центру за патологију УКЦ Ниш раде се и консултативни прегледи, ревизије и допуне патохистолошких налаза служби за патологију Зајечар, Крушевац, Лесковац, Прокупље, Врање, Пирот и Сурдулица те је нова опрема од изузетног значаја за пацијенте из читавог региона“, додаје проф.др Крстић.

Међу новом опремом која је стигла у Центар за патологију УКЦ Ниш су аутоматски процесор за фиксацију и обраду ткивних узорака, апарат за калупљење ткива у парафинске блокове, хладна плоча, електрична пинцета, ротациони микротом, водено купатило, апарат забојење патохистолошких препарата, два стандардна светлосна микроскопа за патохистолошку дијагностику и LED микроскоп са стандардном флуотар оптиком и HD камером.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш