НАСТАВЉЕНА ПОДРШКА МИНИСТАРСТВА УКЦ-у НИШ

Државани секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек обишао је данас Универзитетски клинички центар Ниш где је са руководством ове највеће здравствене установе јужно од Београда, разговарао о реализацији најављене реформе нове министарке здравља проф.др Данице Грујичић али и о актуелним проблемима са којима се сусрећу велики здравствени системи попут УКЦ Ниш.

Универзитетски клинички центар Ниш као најважнија установа у овом делу Србије, има велике обавезе, а да би те обавезе биле и испуњене неопходна је добра организација у којој може,треба и мора да помогне. У име Министарства здравља државни секретар задужен за терцијарни ниво здравствене заштите др Мирсад Ђерлек, кроз разговор са менаџментом УКЦ Ниш упознат је са оним што оптерећује рад Клиничког центра и чуо је на кој начин Министарство може да се укључи у решавање тих проблема.

„Као главне проблеме сам изнео непостојање поликлинике ,старе објекте у тзв,старом делу Универзитетског клиничког центра Ниш, разговарали смо о кадровима о опреми. Имамо чврсто обећање из Министарства да ћемо наставити да будемо квалитетно и адекватно сагледавани као и у претходним годинама.Од када руководим УКЦ Ниш, могу само да се захвалим Министарству здравља на досадашњој сарадњи која је увек била на високом нивоу“, рекао је након састанка генерални директор УКЦ Ниш проф.др Зоран Перишић.

Осврнувши се на најаву министарке здравља проф. др Данице Грујичић која се тиче промена у здравственом систему Србије, први човек УКЦ Ниш истиче да је то интезивирање сарадње министарства и здравствених установа.

Ми морамо да схватимо да УКЦ Ниш јесте највећа али није једина здравствена установа у овом делу Србије и да морају сви да одраде свој посао добро да би пацијенти били квалитетно медицински збринути и задовољни. Оно што изузетно поштујем јесте подизања нивоа одговорности код свих запослених“, истакао је проф.др Зоран Перишић.

Др Мирсад Ђерлек је састанак са руководством УКЦ оценио врло конструктивним

„Пратећи рад УКЦ Ниш у претходне две године, закључили смо да менаџмент УКЦ Ниш на челу са проф.др Зораном Перишићем заиста ради добро и док год то буде тако ми ћемо похвалити и подржати тај рад“, каже др Ђерлек и додаје да Министарство жели да унапређује здравствену заштиту свим пацијентима који гравитирају овој здравственој установи.

„Оно што ћемо прво урадити јесте реформа у здравственом систему . Да домови здравља и опште болнице мало више раде свој део обавеза , а да растеретимо УКЦ који не сме да буде највећи ургентни центар на југу Србије већ да запослени раде оно за шта су најстручнији, а то су најсложеније интервенције у свим областима“, рекао је др Ђерлек.

Државни секретар је своју данашњу посету Нишу искористио и за посету Медицинског факултета у Нишу како би са руководством ове високошколске установе размотрили идеју о школовању кадра за палијативно збрињавање пацијената јер је идеја да део ковид болнице у Крушевцу пређе у систем палијативног збрињавања пацијената с обзиром на то да је недопустивно да тешки пацијенти дуже време бораве у клиничким центрима. Говорећи о овој идеји, Ђерлек је нагласио да ће критеријуми за пријем пацијената у палијативне центре бити строги како се не би они претворили у геронтолошке центре.

Државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек најавио је да ће овакви сусрети бити чешћи, јер су начин да евентуални проблеми буду решавани ефикасније.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш