ПРВА МИНИМАЛНО ИНВАЗИВНА ОПЕРАЦИЈА ШТИТАСТЕ ЖЛЕЗДЕ УРАЂЕНА У УКЦ НИШ

Хирургија штитасте жлезде је током протеклог века прелазила пут од врло опасне хируршке интервениције праћене низом великих компликација до операције која је сасвим безбедна и терапијски ефикасна. На Клиници за ендокрину хирургију Универзитетског клиничког центра Ниш, тим лекара предвођен др Миодрагом Ђорђевићем, обавио је минимално инвазивну операцију штитасте жлезде тј. тиреоидектомију, а као резултат свеукупног тренда развоја минимално инвазивних хируршких техника.

Као и код свих других, и код тиреоидектомије, предности минимално инвазивног поступка у односу на стандардну хирушку процедуру су вишеструки, каже асс.др Миодраг Ђорђевић.

„Дужина хоспитализације након минимално инвазивне тиреоидектомије је значајно краћа у односу на класичну операцију штитасте жлезде, што значајно доприноси свеукупном опоравку пацијента, а на тај начин и трошкови лечења се умањују. Код класичне операције период боравка у болници након интервенције је 3-4 дана, а пацијенткиња коју смо оперисали минимално инвазивном методом, отпуштена је из болнице дан након интервенције ,без дренаже, у добром општем стању, хемодинамски стабилна. Примена ове методе у односу на класичну операцију доводи и до смањења субјективног осећаја постоперативног бола након интервенције. Не треба занемарити и задовољства пацијента са изгледом ожиљка који је код ове методе величине свега 2цм“, каже др Ђорђевић.

Хируршко лечење болести штитасте жлезде представља једну од најчешће извођених операција у ендокриној хирургији. На Клиници за ендокрину хирургију УКЦ Ниш, лекари годишње обаве између 100-120 операција штитасте жлезде односно тиреоидектомија. Осим Београда, Ниш је једини у Србији који је увео ову методу што је још један од показатеља да се чини све како би се пацијентима који гравитирају УКЦ Ниш, кроз најсавременије медицинске методе пружио максимум у лечењу.

     
     
   

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш