ОШТЕЋЕЊЕ СЛУХА ЗНАТНО УМАЊУЈЕ КВАЛИТЕТ ЖИВОТА. МИСЛИТЕ О ТОМЕ НА ВРЕМЕ

Светски дан слуха је годишњи глобални догађај који позива на акцију за решавање проблема са оштећењем слуха и сродних проблема. Обележава се 3. марта по одлуци Светске здравствене организације од 2007. године, са циљем да се подигне свест о губитку слуха, као и да се промовише нега ува и слуха на нивоу заједнице и националном нивоу.

Слух је једно од пет људских чула, а његов значај у свакодневном животу изузетно је важан. Оштећење слуха може знатно умањити квалитет живота. Ако до оштећења дође у дјечијем узрасту, последично могу настати поремећаји у развоју говора и језика или когнитивне потешкоће. За разлику од наведеног, код одраслих се као последица оштећења слуха често уочава усамљеност и социјална изолација с последичном појавом депресивних стања и анксиозности. Ово стање је невидљиво, али његове последице за појединца су далекосежне.

Према подацима Светске здравствене организације, особе са оштећеним слухом чине ише од 10% светске популације. Наиме, данас се са проблемима са слухом бори више стотина милиона људи, а упозорења научника су да је чак 1,1 милијарда људи старосне доби од 12 до 35 година изложена опасности од губитка слуха, не у познијим годинама, већ много раније.

Светска здравствена организација процењује да ће до 2050. године готово 2,5 милијарде људи имати одређени степен оштећења слуха, а да ће најмање 700 милиона људи имати потребу за слушном рехабилитацијом. Међутим, већина тих проблема може се брзо и једноставно решити превенцијом и раном дијагностиком.

Циљ обележавања данашњег датума је да се скрене пажња на превенцију, односно, да се утиче на подизање свести о значају слуха и промоцији активности које доприносе очувању и унапређењу здравља ува, а самим тим и превенира губитак слуха.

Универзитетски клинички центар Ниш, Клиника за оториноларингологију (ОРЛ) , као установа највишег нивоа здравствене заштите у Србији, ове године придружује се обележавању Међународног дана бриге о слуху тако што ће у недељу 05.03. 2023. године, у времену од 9h до 15h, у својој специјалистичкој амбуланти (зграда старе хирургије у старом делу УКЦ), организовати прегледе и проверу слуха без заказивања од стране изабраног доктора и без упута. Са пацијентима ће радити најбољи лекари у овој специјалистичкој области.

Иначе, данашњи датум није случајно одабран за обележавање дана слуха, већ према бројевима: 3. 3. који могу да симболишу пар ушију.

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш