НА КЛИНИЦИ ЗА КАРДИОЛОГИЈУ ИМЛАНТИРАНА ПРВА IVAC ЦИРКУЛАТОРНА ПОДРШКА

Први пут на одељењу инвазивне кардиологије Клинике за кардиологију Универзитетског клиничког центра Ниш, имплантирана је перкутана вентрикуларна пумпа IVAC као циркулаторна подршка која се користи током комплексних интервентних процедура на артеријама срца, тј.код пацијената са развијеном коронарном болешћу.

Данашњу интервенцију извео је тим нишких кардиолога, васкуларног хирурга и медицинских техничара нишке кардиологије, предвођен начелником Одељења за инвазивну кардиологију др Ненадом Божиновићем док је проктор имплантације био проф. др Драган Сагић са „Института за кардиоваскуларне болести Дедиње“.

   

„Нишки кардиолози су апсолутно спремни за овакву процедуру.На основу мог дугогодишњег рада са проф.др Зораном Перишићем, а касније и др Ненадом Божиновићем, могу да кажем да не постоји сумња да ће ово за њих бити рутинска процедура без икаквих специјалних изазова. Иначе ово је процедура, којом се код веома комплексних перкутаних коронарних интервенција и пацијената, уградњом пумпе умањују ризици од циркулаторног слома“, каже проф.др Драган Сагић.

Нишки интервентни кардиолози појашњавају да се овом методом растерећује комора срца и повећава проток кроз коронарне артерије те пацијенти који имају планиране високоризичне процедуре на тај начин лакше поднесу процедуру и не долази до хемодинамске нестабилности током рада што свакако даје и додатну сигурност оператерима, с обзиром на то да су свесни да имају механизам који ће спречити евентуалне компликације.

Примена пумпе је у суштини веома једноставна, па пацијент након овакве врсте интервенције може да иде кући већ после 48 сати

До данас, ова процедура рађена је само на Институту Дедиње и институтима за кардиоваскуларне болести Клиничког центра Србије и Сремске Каменице, а од данас улази у стални програм рада Клинике за кардиологију Универзитеског клиничког центра Ниш и радиће се о трошку Републичког фонда за здравствено осигурање Србије код високоризичних пацијената .

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш