СВЕЧАНО ОТВОРЕН ДЕСЕТИ, ЈУБИЛАРНИ “КАРДИОНАИСУС”

Пред више стотина званица и стручњака из области кардиологије, како из Србије, тако и из иностранства, званично је отворен стручни конгрес “Кардионаисус X”, који јубиларно, већ десету годину заредом, организује Клиника за кардиологију нишког Универзитетског клиничког центра. Према најавама организатора, током четвородневног стручног симпозијума, више од 40 еминентних предавача из Србије и иностранства, у 19 сесија, представиће све нове европске препоруке за превенцију, дијагнозу и лечење кардиоваскуларних болести, које су према званичним статистичким подацима, водећи узрок повећане стопе смртности у свету.

Поред генералног директора нишког УКЦ-а, проф. др Зорана Перишића, деканице Медицинског факултета нишког Универзитета, проф. др Добриле Станковић- Ђорђевић и руководиоца Клинике за кардиоваскуларне болести, доц. др Томислава Костића, свечаном отварању, присуствовао је и велики број лекара свих релевантних здравствених установа које се баве лечењем болести али и бројни студенти Медицинског факултета Универзитета у Нишу .

У години, која је, како кажу надлежни са кардиолошке клинике нишког Универзитетског клиничког центра, посебно важна за цео колектив, јер доноси неколико јубилеја- 55 година од оснивања Коронарне јединице, 45 година од уградње првог пејсмејкера, 20 година рада интервентне кардиологије и чак деценију од “оснивања” школе ултразвука срца, овогодишњи јубиларни конгрес и сам број званица и састав предавача, само је доказ успеха дугогодишњег рада особља читаве Клинике и свесрдног залагања свих надлежних, да буду међу најбољима у свом послу у Србији, а и шире.

Први човек нишког Универзитетског клиничког центра, проф. др Зоран Перишић, кога иначе сматрају једним од најбољих у струци, када је у питању интервентна кардиологија у земљи и иностранству, истиче да је изузетно поносан на све своје колеге и на успехе које годинама остварују у области лечења болести срца.

“Ово је круна научног рада нишке кардиологије где показујемо оно што радимо и знамо.Кардиологија види своје место унутар јаког клиничког центра и нас не итересује нека друга концепција рада осим ове коју имамо и зато подржавамо све ове идеје које доводе у свим организационим јединицама до оваквих конгреса, оваквих састанака и оваквих научних скупова.То је оно што је улога наставно научног центра. Не само лечење пацијената већ и стварање нових, квалитетних лекара „, рекао је проф.др. Перишић.

Тимским радом, добром радном атмосфером и истакнутим учешћем, нишка Клиника за кардиологију, препозната је у српској и светској кардиологији, а како наводи руководилац ове организационе јединице УКЦ Ниш, доц. др Томислав Костић, захваљујући сталном усавршавању и тежњи да буду још бољи лекари , ова Клиника је данас у прилици да пружи најбоље могуће лечење, свим пацијентима који гравитирају ка овој највећој здравственој установи терцијарног типа јужно од престонице.

„Веома сам поносан на то што смо успели да ове године окупимо 250 учесника и не сумњам да ће тако бити и свих наредних година.Ово је важан скуп и важан догађај како за нишко здравство тако и за кардиологију у читавој Србији“, рекао је доц.др Костић.

Према наводима нишких стручњака, као једина терцијарна установа овог типа на југу Србије, поносни су што могу да прикажу случајеве из њихове клиничке праксе, трансторакалне и трансезофагеалне ехокардиографске дијагностике, као и случајеве из интервентне кардиологије, пејсмејкер центра и електрофизиолошке лабораторије. Једна од сесија, под називом „ХЕАРТ ТЕАМ“ биће и заједничко представљање резултата рада кардиолога и кардиохирурга из различитих установа Србије.

Према речима свих надлежних и организатора „Кардионаисуса X“, један од најбитнијих фактора успеха целокупног здравства у Нишу, јесте заправо сама научна база, где се образују и обликују млади кадрови у здравству, а то је Медицински факултет нишког Универзитета.

„Овај конгрес окупља најугледније српске кардиологе, оне који су сасвим сигурно носиоци прогреса у овом делу Европе, а истовремено иду у корак са светским трендовима у овој области медицине. Медицински факултет се поноси нишким кардиолозима и својом кардиологијом која захваљујући изузетно квалитетним лекарима има одличну перспективу.Медицински факултет ће наставити да пружа подршку и отвара нове перспективе за развој нишке кардиологије“, рекла је на отварању проф.др Добрила Станковић Ђорђевић деканица Медицинског факултета Универзитета у Нишу.

Учешће у предавању на јубиларном конгресу и ове године, већ по традицији, имали су и представици струке из Института Нишка Бања.

Током четири дана конгреса, организоване су и различите врсте радионица, попут ехокардиографска радионица, радионица интраваскуларног имиџинга, као и радионица, на којој учесници могу да сазнају све што их интересује о пејсмејкерима и савременим трендовима везаним за њихову уградњу и даљу контролу.

     
     
   

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш