СВЕЧАНО ОТВОРЕНА ПРВА НАЦИОНАЛНА ОНКОЛОШКА КОНФЕРЕНЦИЈА „НОК 2023“

Универзитетски Клинички центар Ниш, овог месеца, у наредна два дана, још једном ће бити центар медицинских научних збивања у Србији. Након одржаног, јубиларног, десетог по реду кардиолошког конгреса, данас је, пред више од две стотине званица и стручњака из области онкологије, како из Србије, тако и из земаља из окружења, званично отворена „Прва национална онколошка конференција- НОК 2023“, чији је организатор Клиника за онкологију највеће здравствене установе терцијарног типа јужно од пресотнице, нишког Унивезитетског клиничког центра.

Према најавама организатора, током дводневог стручног симпозијума, учествоваће више десетина еминентних предавача из Србије и иностранства, а планирано је да врхунски стручњаци размене искуства о савременим дијагностичко- терапијским трендовима у лечењу малигних болести. Области које су у фокусу ове године, јесу карцином дојке, дигестивна онкологија, карцином плућа, гинеколошки малигнитети, супортивна и кардиоонкологија.

Поред генералног директора нишког УКЦ-а, проф. др Зорана Перишића, руководства и запослених на онколошкој Клиници, свечаном отварању, присуствовао је и државни секретар у Министарству здравља, проф. др Ференц Вицко.

Први човек нишког Универзитетског клиничког центра, проф. др Зоран Перишић, истакао је, да је изузетно поносан на све своје колеге и на успехе које годинама остварују у области лечења пацијената са малигнитетом.

- Посебно сам почаствован што имам прилику да присуствујем и отворим први Национални конгрес онкологије и што могу да вам пожелим добродошлицу у Град који се бори за врхунску медицину, која више није само привилегија великих градова у другим државама, или у земљи, врхунска медицина коју смо ми почели да радимо пуним срцем. Циљ нам је да у доба епидемије малигних болести, помогнемо људима да схвате да дијагноза малигних болести, више није пресудна, да постоје тумори који имају јако високу стопу излечења, да се може помоћи и управо је то наша мисија, да помогнемо и да урадимо оно што се очекује од нас, да им продужимо живот и пружимо квалитеан живот, навео је проф. др Перишић. - Као директор Универзитетског клиничког центра Ниш, ја сам дужан да вам кажем да смо пуни планова. И др Ана и ја смо по природи скромни људи, наш циљ није да будемо Институт, наш циљ је да будемо најбољи у Србији, а зато што Министарство здравља, заиста издашно помаже и ради и очекујем да ће до краја ове године, не само пројектом, можда већ и имплементацијом, можда бити решено питање ПЕТ скена.

Ресорни државни секретар, проф. др Ференц Вицко, који је такође присуствовао свечаном отварању, најавио је да Министарство здравља и држава имају јасан циљ у даљем развијању здрвства и да ће га помно следити.

- Циљ нам је да лечење малагних болести, заправо постане приоритет државе, а крећемо се у добром правцу, било да ли су то иновативни лекови, хирургија или зрачна терапија-

мултидисциплинарни приступ, који нам омогућава да лечимо ове болести. Оно што се заправо мења и на чему радимо, јесте да рак морамо дијагностиковати рано, да скрининг буде значајно побољшан у односу на досадашњи, јер су се истраживања увек радила код узнапредовалих метастаских болести, а мислим да то треба увести у што ранијем периоду, јер је успех у лечењу, тада знатно успешнији, изјавио је проф. др Вицко и додао да је један од циљева Министарства, увођење раног скринига за рак плућа за високоризичне пацијенте, али да ће се и посебна пажња обратити на важност престанка пушења, јер су циљеви и примарна и секундарна превенција.

Председница организационог одбора НОК 2023 и руководилац Клинике за онкологију, доц. др Ана Цветановић, истакла је да је значај ове, прве конференције у Нишу, од изузетног значаја, како за целу установу и саму клинику, тако и за све пацијенте који се лече у нишком Универзитетском клиничком центру.

- Нама је велика част, што је УКЦ Ниш и Клиника за онкологију, као део установе, домаћин ове конференције, јер онколошка клиника има озбиљну, дугу традицију од преко 55 година. Од почетка, са своја три организациона дела, стационарним, дневном болницом и радиотерапијом, учествује у збрињавању пацијената са малигнитетом читавог југа Србије, а ка нашем центру гравитира преко 2,5 милиона становника, рекла је доц. др Цветановић. - Ми смо поносни на наш рад, са колико ентузијазма радимо свој посао и колико напора улажемо у борби за живот сваког пацијента и ми сви имамо један циљ, једну обавезу и један задатак, а то је да морамо ићи у корак са светским трендовима и иновацијама, а основ свега тога је добра едукација и зато смо се овде и окупили и оно што се трудимо да урадимо, јесте приоритизација онколошких пацијената. Управо због тога дугујем велику захвалност Управи УКЦ Ниш, на челу са директором проф. др Зораном Перишићем, који је заиста препознао значај и тежину онколошких пацијената, јер смо заиста за једно кратко време, успели да подигнемо квалитет онколошког лечења пацијената на један највиши ниво. Дугујемо и велику захвалност ресорном Министарству, јер смо недавно пустили у рад и нови акцелератор, а након посете министарске, договорили и нова улагања.

Директор УКЦ Ниш, проф. др Зоран Перишић, нагласио је, да је држава Србија последњих година уложила много у лечење и дијагностику болести, али и превенцију истих и најавио нове разговоре о занови опреме у нишком Универзитетском клиничком центру, а све у циљу што квалитетнијег пружања здравствених услуга пацијентима.

- Учинићемо све да ова кућа буде још боља, ми смо озбиљни људи посвећени послу и задатку и заиста није лако онколозима, јер није лако када треба саопштити пацијенту лоше вести, а на неки начин их то и разликује од свих лекара других специјалности. - Оно што јесте основни део мисије УКЦ Ниш јесте прво да лечимо и дијагностикујемо, али и да едукујемо, јер је едукција део те наше мисије. - Врхунска медицина није више привилегија ни Београда, ни Новог Сада ни Ниша, јер све више добрих лекара има и у другим здравственим центрима, а управо на оваквим конференцијама, ми ту едукацију обављамо, јер нам је свима заједнички интерес, само један, да нашим пацијентима буде боље, истакао је Перишић.

„НОК 2023“ ће према речима организатора, окупити око 250 учесника, а ове године, дводневном стручном симпозијуму, присуствоваће и онколози из Црне горе и Македоније, а циље је да конгрес, наредних година, добије и интернационални карактер.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш