ПРИЛИКА ЗА НОВИ ЖИВОТ- У УКЦ НИШ УСПЕШНО УРАЂЕНА ПРВА ТРАНСПЛАНТАЦИЈА БУБРЕГА У ОВОЈ ГОДИНИ

Мултидисциплинарни тим од преко тридесет људи, састављен од нефролога, уролога, васкуларних хирурга, анестезиолога и пратећег медицинског особља нишког Универзитетског клиничког центра, успешно је извео сродничку трансплантацију бубрега, прву у овој години. Ова компликована интервенција, обављена је пре више од десетак дана, помоћу које је тридесетогодишњи мушкарац из Врања, након вишегодишњих дијализа и свих тешкоћа коју бубрежна обољења носе, захваљујући свом оцу, добио шансу за нови, квалитетнији живот.

 

„Пре трансплантације било је јако тешко. Поред ограничења у јелу и пићу, оптерећење је била и дијализа сваког другог дана. Сада је све другачије и верујем да за мене и моју породицу почиње један неупоредиво бољи период у животу“, каже видно срећан пацијент Миљан Бајрамовић из Врања који истиче неизмерну захвалност лекарима и свом особљу Клинике за нефрологију на којој се после успешно обављене трансплантације опоравља.

Пацијент се, што је најбитније према речима лекара, успешно опоравља и ускоро би требало да буде пуштен на даље кућно лечење, а из руководства највеће здравствене установе терцијарног типа јужно од престонице, највили су даље развијање трансплантационог програма и још оваквих интервенција.

Први човек Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић каже да је изузетно поносан на колеге које су учествовале у самој интервенцији, као и на њихову преданост да на овај, али и на друге начине, подигну свест грађана о значају донорства органа. Истиче да је ово само наставак континуираног рада који траје годинама уназад, а који је корона мало успорила, тако да ће се надаље свесрдно трудити да пробају да надокнаде тај временски вакуум.

„Припрема је јако важна, између осталог и избор донора. Мој посао као директора УКЦ Ниш је да обезбедим све потребне услове, а ово је тимски рад, јер један велики тим васкуларних хирурга, уролога, нефролога и анестезиолога, али и пратећег медицинског особља, са којима раде и комплетну припрему учествује у овоме, тако да без тимског рада, не би било ни оваквог успеха. Најбитније је да је пацијент, након свега што је урађено, здравствено добро и очекујемо да ће у наредних неколико дана, бити пуштен са Клинике за нефрологију и наставити лечење у кућним условима. Планирамо још оваквих интервенција током године, али програм трансплантације у Србији, тренутно није на неком завидном нивоу и због тога држава улаже велике напоре да би се овај проблем решио“, нагласио је проф. др Перишић и оценио да пре свега, политика донаторства није законски регулисана до краја, али да очекује, да се можда већ у току ове године, цела та законска регулатива доведе у ред.

Са нишке Клинике за нефрологију кажу да су срећни, када све прође у савршеном реду и када пацијенти, након година лечења, дијализе и ограничених могућности које утичу на квалитет живота, добију прилику да живе „нормално“.

„У овом акту, било је укључено преко тридесет људи, пре свега у самој обради, како донора, тако и потенцијалног реципијента, јер заиста све мора да буде савршено како би сигурни ушли у хируршку интервенцију, која је сама по себи, већ један огроман стрес и за пацијента, али и за нас“, појашњава проф. др Бранка Митић, руководилац Клинике за нефрологију. „У овом случају, у питању је пар који је нама упућен из Здравственог центра Врање, који смо ми комплетно обрадили за живу, сродничку трансплантацију, отац је тридесетогодишњем сину, који спада у јако младе пацијенте, донирао бубрег. Пре тога се дуже од три године дијализирао и ово је заиста један нови живот и за њега и за његову породицу“, додаје проф. др Митић.

Према званичним подацима, у Србији се тренутно око 700 нефролошких болесника, налази на листи чекања за трансплантацију бубрега.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш