Компанија АстраЗенеца донирала је данас два инкубатора Клиници за педијатрију

Универзитетског Клиничког центра Ниш у сарадњи са Удружењем родитеља превремено рођене деце Србије „Мали див“.

Донација вредна више од 2.600.000 РСД биће од великог значаја за даљи рад Клинике за педијатрију која је медицински центар за југ Србије.

“Опреме никад доста, поготово овако високо софистициране која је сваког дана потребна, јер смо ми највећи центар за све јужно од Београда. Годишње код нас на свет дође у просеку 3.500 беба само у Нишу и плус све оне бебе из овог дела Србије које се из матичних центара упућују у Универзитетски клинички центар. Сада за све бебе које су пожуриле да се роде, имамо још ова два инкубатора која ће их прати на том путу када им је потребна помоћ првих недеља или месеци од рођења. Хвала компанији “Astra Zeneca” са којом сарађујемо више од 20 година, и која мисли на нашу децу и будућност Србије“, истакао је Генерални директор КЦ Ниш проф. др Зоран Перишић. Он је најавио и обећану помоћ државе како у опреми за дечију клинику тако и велико улагање у Клинику за гинекологију и акушерство.

“Код нас се лече сва превремено рођена деца или деца која имају неке здравствене проблеме по рођењу у овом делу Србије, што је око 500 беба годишње. Управо због тога су овакви апарати од велике важности. Стопа преживљавања је код нас веома висока захваљујући пожртвованости и стручности запослених колега. Свима нама су ови мали животи веома важни и драго ми је што заједно радимо на решавању овог важног друштвеног, медицинског и националног проблема”, изјавила је проф. др Јелена Војиновић, руководилац Клинике за педијатрију Универзитетског клиничког центра Ниш.

Драго ми је што смо још једном као компанија препознали потребе заједнице и реализовали ову врсту донације за УКЦ Ниш који је најважнији здравствени центар за цео југ Србије. Најосетљивији део сваког друштва су деца, а нарочито је важно да у тренуцима када је то најпотребније ови мали јунаци имају подршку и услове који ће им најважнију животну битку учинити лакшом. Настојаћемо да и у будућности у свом пословању негујемо друштвену одговорност и дамо свој допринос развоју здравственог система“, истакао је директор за Србију компаније “Astra Zeneca” , Александра Трипковић, додајући да ће компанија наставити да се бави кључним здравственим изазовима у земљи.

“Као једино национално удружење које се бави овом проблематиком, свесни смо значаја оваквих пројеката који обезбеђују техничке услове за лечење, и представљају основ на коме се гради поверење у здравствени систем, а истовремено су и неопходна помоћ родитељима који се нађу у оваквој ситуацији”, рекла је председница Удружења родитеља превремено рођене деце Србије „Мали Див“, Вера Бикицки Ивезић.

“Astra Zeneca” је глобална биофармацеутска компанија, фокусирана на откривање, развој и комерцијализацију лекова у онкологији, ретким болестима, кардиоваскуларним, бубрежним, метаболичким и респираторним болестима, као и на вакцине и имунологију. Компанија послује у више од 100 земаља, а њене иновативне лекове користе милиони пацијената широм света. 2020. године створен је Балкански кластер који укључује Србију и Црну Гору, Бугарску, Хрватску и Словенију. Ове године АстраЗенека је одлучила да, помоћу партнера, буде присутна и у Босни и Херцеговини, Северној Македонији, Албанији и територији Косова и Метохије. На овај начин, више од 10 милиона људи у овом региону ће имати приступ иновативном портфолију компаније “Astra Zeneca”.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш