У НИШУ ПОЧЕО НАЈВЕЋИ САСТАНАК АНЕСТЕЗИОЛОГА У СРБИЈИ И ЈЕДАН ОД ДЕСЕТ НАЈБИТНИЈИХ САСТАНАКА У СВЕТУ

Након скоро три године непрекидне борбе са COVIDOM 19 у којој су анестезиолози у читавом свету имали један од најтежих задатака, представници ове специјалности из читавог света али и бројне колеге из осталих грана медицине, окупили су се на 10. традиционалном Симпозијуму анестезиологије и интезивне терапије у Нишу који траје до 23. априла. Тродневни научни скуп који је постао један од брендова српске анестезије окупиће 90 еминентних предавача из Европе, САД и Србије и више од 800 учесника.

Овај симпозијум је највећи састанак анестезиолога у Србији и један је од десет најбитнијих медицинских састанака у свету. У Ниш је дошло око 600 највећих имена српске антестезије и интензивне терапије, највећих и по свом научном опусу и по функцијама које имају у међународним удружењима.

Високи кредибилитет који овај састанак ужива у свету поново је мотивисао и велики број најеминентнијих стручњака из света да дођу у Ниш и поделе резултате својих најновијих научних истраживања са својим колегама, те је тако учешће узело и више од 150 лекара из Северне Македоније, Словеније, Хрватске, Босне и Херцеговине и Црне Горе, уз више од осамдесет предавача из целог света.

Осим предавања из области анестезије и интензивне терапије на симпозијуму ће бити предавања и из интерне медицине и кардиологије. Традиционално биће одржана и сесија о инфективним болестима и из ургентне медицине. За више од 100 предавања, пријављено је 90 предавача.

Модерна анестезија јако је зависна од савремене медицинске технологије од које зависи пре свега безбедност пацијената. Део те најмодерније технологије, представљен је у оквиру овог стручног скупа, а кроз практичне радионице биће демонстрирано и њено функционисање.

На отварању овог стручног скупа уручена су признања организатора, а проф. др Радмило Јанковић, руководилац Клинике за анестезију и интезивну терапију Универзитеског клиничког центра Ниш, који је од 1. фебруара ове године и председник Удружења анестезиолога и интензивиста Србије, каже да српски лекари, иако под великим свакодневним притиском и тешким легатом скорашње борбе против COVID 19, све новине и протоколе поштују, а то је успех српског здравства.

На овогодишњем симпозијуму присутно је и Национално удружење родитеља деце оболеле од рака (НУРДОР), а учесници скупа имају могућност, да кроз акцију “скенирај - донирај” на више места скенирањем QР кода преко својих мобилних телефона уплате новац за помоћ деци која се лече од рака кроз активности и акције НУРДОР Србија.

Организатори овог скупа су Удружење анестезиолога и интензивиста Србије и Клиника за анестезију и интензивну терапију Универзитетског клиничког центра Ниш, а научни покровитељ је Европско удружење анестезиолога и интензивиста.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш