ПОЛА ВЕКА КЛИНИКЕ ЗА НЕФРОЛОГИЈУ УКЦ НИШ

Свечаном академијом у згради Универзитета у Нишу, Клиника за нефрологију Универзитетског клиничког центра Ниш обележила је пола века рада и постојања. Свечаности је, поред руководства Клинике, генералног директора Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зорана Перишича присуствовао и велики број званица са Универзитета, Медицинског факултета, представници града, војске али и садашњи и бивши радници ове клинике.

 

Као референтна установа за преко два милиона становника овог региона који гравитирају ка нишком клиничком центру , Клиника за нефрологију има непроцењив значај и улогу у збрињавању најтежих бубрежних болесника.Ова клиника пружа комплетну и комплексну медицинску помоћ, која се огледа у брзој и модерној дијагностици и примени најсавременијих терапијских процедура,укључујући све модалитете дијализног лечења, терапијску измену плазме, као и припрему, обраду, праћење и лечење пацијената са трансплантацијом бубрега, истакла је на свечаној академиј проф.др Бранка Митић руководилац Клинике за нефрологију.

Наша клиника се налази раме уз раме са универзитетским клиничким центрима у Србији и на клиници се ради све што се ради у свету. Пратимо све новине, препоруке и дешавања, комплетна дијагностика и терапија пацијената који су са бубрежним проблемима. На клиници се ради и трансплантација бубрега на шта смо посебно поносни“, казала је професор др др Бранка Митић и додала да се у овом тренутку на листи за трансплантацију налази око 700 пацијената на нивоу целе Србије јер је листа јединствена, а близу 5000 пацијената је на неком облику лечења дијализом, што значи да би могло још више пацијената да буде на тој листи за трансплантацију. Према њеним речима жеља свих је да што пре заживи кадаверична трансплантација али се за сада највише и најчешће ради жива сродничка трансплантација што је добро али није довољно.

Тренутно се у Клиници за нефрологију дијализира на хроничном програму хемодијализе око 250 пацијената и практично смо највећи дијализни центар у Србији јер ка нама гравитира цела Југоисточна Србија са преко 2,5 милиона становника. Заиста је огроман број пацијената који су упућени ка нама“, додаје др Бранка Митић.

Професор др Зоран Перишић, директор УКЦ Ниш је истако да се на клиници прате светски трендови у медицини, али да је неопходна реконструкција саме зграде имајући у виду време када је она саграђена.

Први човек УКЦ Ниш истако је да се најважнији планови који се везују за Клинику за нефрологију односе на њену модернизацију.

„Ту пре свега, мислим на сређивање саме зграде која ће морати да се реконструише. Нефрологија је специфична и она се не ради на једном месту. Дијализе се раде и у Новом клиничком центру, огроман број дијализа рађен је и у Крушевцу, а по потреби се раде и у другим организационим јединицама УКЦ-а. Клиника за нефрологију у Нишу прати савремене трендове у медицини и тај део није споран, али услови у којима они раде сигурно морају да буду бољи него што су сада“, истако је професор др Зоран Перишић.

Симпозијум националног карактера, организован је у сарадњи са Академијом медицинских наука Српског лекарског друштва и посвећен је оснивачу Клинике, великану нишке и српске нефрологије, професору др Спири Страхињићу, пиониру и визионару.

Обележавању јубилеја присуствовали су нефролози из целе земље, а о професору Страхињићу, његовом лику и делу као уваженом члану Академије, оснивачу и дугогодишњем председнику огранка Академије у Нишу,

говорила је проф.др Љубица Ђукановић , нефролог и председник СЛД-а.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш