ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА

У сусрет Међународном дану медицинских сестара и техничара који се обележава 12.маја, сестре и техничари Универзитетског клиничког центра Ниш организовали су традиционално обележавање дана своје професије.

Међународни дан медицинских сестара обележава се у целом свету сваке године 12-тог маја, у спомен на рођење Флоренс Најтингел, британске медицинске сестре, зачетнице модерног сестринства као признате професије. Реформе и мере у санитетској служби и нези рањеника и болесника, које је Флоренс Најтингел успоставила пре више од једног века и данас се користе.

Свечаност коју су на Медицинском факултету организовале медицинске сестре и техничари Универзитетског клиничког центра Ниш била је прилика да се укаже на значај сестринства као једног од најважнијих стубова сваког здравственог система, али и на проблеме са којима се здравствени систем суочио последњих неколико година. У препуном амфитеатру Медицинског факултета Универзитета у Нишу, говорећи о значају овог позива данас, свечани скуп отворила је главна сестра Универзитетског клиничког центра Ниш Соњица Радић

„Оно са чиме је суочен био здравствени систем јесте био мањак здравствених радика, медицинских сестара. Мало се ту поправила слика, али не у оном обиму који би ми желели, да би адекватно пружии пажњу нашим пацијентима, она свакако не мањка, али ипак и онај број сестара који смо примили, а то је 114 у стални радни однос и 116 по основу замена је ипак недовољно за овакав систем и Клинички центар“, река је главна медицинска сестра Унивезитетског клиничког центра Ниш Соњица Радић.

Дирекотор УКЦ Ниш проф.др Зоран Перишић честитао је свим медицинским сестрама њихов дан и најавио нова радна места.

„ Наш здравствени систем је у овим тешким временима показао невероватну виталност, прилагодљивост и успешно функционисање у свим ситуацијама. Прво појачање које ће доћи ће бити појачање кадрова који су примљени за ковид болницу у Крушевцу, тако да ту очекујемо преко 100 медицинских техничара који ће појачати кадровску слику УКЦ Ниш. Непрекидно иду и други процеси повећања броја запослених. Скоро смо примили 12 рендген-техничара, тако да биће још нових места“, истакао је Перишић.

По Флоренс Најтингејл, као узору пожртвованости, храбрости и несебичног пружања помоћи рањенима и болеснима, у Вашингтону 1912, на конференцији Међународног црвеног крста са седиштем у Женеви установљена је Медаља за милосрђе „Флоренс Најтингејл“, која је додељивана на предлог националних друштава Црвеног крста. На данашњој свечаној академији уручене су захвалнице колегиницама и колегама који су пензионисани у последњих годину дана, а удружење „Бело срце“ доделило је повеље најситакнутијим појединцима међу медицинским техничарима и сестрама као и представницима Коморе медицинских сестара и техничара и другим сарадницима.

Од укупно 4.000 запослених у УКЦ Ниш, медицинских техничара има између 2.100 и 2.200.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш