УКЦ НИШ ПОНОВО РАДИ ЕНДОСКОПСКУ ПРОЦЕДУРУ САНАЦИЈЕ АНЕУРИЗМЕ АБДОМИНАЛНЕ АОРТЕ

Центар за радиологију Универзитетког клиничког центра Ниш после више од деценије паузе, покренуо је опет ендоваскуларну процедуру санације анеуризме абдоминалне аорте ЕВАР. Са лекарима УКЦ Ниш, ову процедуру извео је проф.др Пајман Мајд са катедре за васкуларну и ендоваскуларну хирургију, Универзитета у Келну, а у сарадњи са истакнутим стручњаком посредовале су Аустролајн из Београда и Јотек, куће које дужи низ година сарађују код неуроваскуларних и периферно васкуларних процедура.

Према речима представника ових кућа, нишки Центар за радиологију је одувек био иноватор у области радиологије па и у овој процедури коју је пре више година први покренуо те је потпуно очекивано да и данас поред Клиничког центра Србије, Клиничког центра Војводина и Института за кардиоваскуларне болести у Срмеској каменици, процедуру настави да ради и Универзитетски клинички центар Ниш као здравствена установа највишег ранга здравствене заштите.

Предности ендоваскуларне реконструкције анеуризме аорте у односу на отворену хирургију су у томе што су мање инвазивне од отворене хирургије, имају нижи хируршки морбидитет и стопу морталитета и смањују дужину постоперативног боравка у болници што се директно одражава и на економски део лечења . Поступак ЕВАР се састоји од постављања стент-графта унутар аорте како би се анеуризма искључила из артеријске циркулације и смањио ризик од руптуре.

Према речима руководства Центра за радиологију УКЦ Ниш, ова процедура се уводи као стандардна и значајно ће допринети у даљем збрињавању пацијената из овог дела Србије.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш