ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ НА ДЕЛУ

Пацијенткиње са карциномом дојке из овог дела Србије, од сада неће морати у Београд на стереотаксичну вакумасистирану биопсију – СВАБ, јер је Универзитетски клинички центар Ниш добио најсавременију столицу за извођење ове дијагностичке методе.

 

Уз помоћ стручњака са Клинике за ендокрину хирургију и Центра за радиологију УКЦ Ниш, са овом дијагностичком столицом, успостављање дијагнозе, а самим тим и лечење биће брже иефикасније, истако је генерални директор УКЦ Ниш проф.др Зоран Перишић.

“С овим апаратом заокружили смо оно што смо радили уназад пар година, да УКЦ Ниш постане једина  апсолутно релевантна установа јужно од Београда. Пре овога набављен је сентинел и озбиљан део ендокринолошког инструментарија који ће помоћи да оно што је рађено али не у пуном обиму, од сада бити рађено пуним интезитетом. Са поносом могу да кажем да Клиника за ендокрину хирургију може да уради велику већину онога што може да ураде и колеге у Београду”, каже проф. др Перишић.

Најчешћи малигни тумор у људској популацији од 2021.године је управо карцином дојке показују најновији глобални светски подаци.

Процена је да у Србији годишње оболи око 4500 жена што значи да свака 8. жена у Србији може да оболи од неке врсте карцинома дојке. Осим промена на дојци које је могуће утврдити путем УЗ постоје и оне промене које захтевају СВАБ биописију која се ради уз помоћ мамографа, а ова столица је допуна мамографу без које је немогуће извести ову врсту биопсије. До сада је она постојала на Институту за радиологију и онкологију Србије где смо преко онколошког конзилијума слали наше пацијенте, сада ћемо радити те биопсије овде чиме је значајно олакшано лечење пацијенткињама, а растеретиће се и листе пацијената у Београду, истакао је руководилац Клинике за ендокрину хирургију дојке, др Миодраг Ђорђевић.

Столица за стереотаксичну вакумасистирану биопсију – СВАБ налази се у Центру за радиологију УКЦ Ниш где се и обавља ова дијагностичка метода.

Ми смо до сада радили биопсију дојке узимањем узорака под контролом ултразвука, међутим то нисмо могли да радимо код свих жена јер код одређеног броја пацијенткиња постоје мале промене које су невидљиве на ултразвуку и које је немогуће опипати и у таквим случајевима се ради стереотаксична биопсија уз помоћ ове опреме. Тако нам је омогућена прецизна локализација промена и прецизно узимање узорка из саме промене што након патолошке анализе омогућава најбоље лечење пацијента”, објашњава проф. др Драган Стојанов, руководилац Центра за радиологију УКЦ Ниш, наглашавајући да се процедура ради амбулантно, без хоспитализације и у локалној анестезији.

Столицу за стереотаксичну вакумасистирану биопсију – СВАБ, заједнички су Универзитетском клиничком центру Ниш донирали чланови Коморе јавних извршитеља Ниша и Фондација Моцарт.

Наша инспирација су лекари који свакодневно свој радни дан завршавају знајући да су некоме помогли и учинили добро дело, а мисија наше фондације је да им омогућимо што боље услове за рад.То и јесте циљ нашег пројекта који смо покренули у сарадњи са Министарством здравља почетком ове године од када смо обишли многобројне здравствене центре и помогли колико је у нашој моћи”, каже представница Фондације Моцарт Јелена Зрнзевић.

У име Јавних извршитеља уручењу донације присуствовала је председница Савета организационе јединице Коморе јавних извршитеља са седиштем у Нишу Наташа Михајловић, која је подседила на бројне хуманитарне акције у којима су јавни извршитељи учествовали али најавила и да ће се тај део њиховог деловања наставити.

“Неизмерно ми је драго да смо помогли да жене из овог дела Србије неће морати више да одлазе за Београд како би урадиле ову дијагностику. Ово није прва наша помоћ УКЦ Ниш, а у плану су још две донације овој највећој здравственој установи на југу Србије у наредних шест месеци”, рекла је Михајловић.

Вредност ове донације је око 1 780 000 динара. 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш