УКЦ НИШ И ГРАД НИШ У НАРЕДНИМ ДАНИМА, "ЦЕНТАР" НЕУРОЛОГИЈЕ- СИНОЋ СВЕЧАНО ОТВОРЕН КОНГРЕС НЕУРОЛОГА И СИМПОЗИЈУМ НЕУРОЛОШКИХ ТЕХНИЧАРА И СЕСТАРА СРБИЈЕ

Након готово четворогодишње паузе у организовању и састајању стручњака из области неурологије, у периоду у коме су се, као и практично цео свет суочили са великим изазовом,какав није био виђен више од 100 година, пандемијом корона вируса, Клиници за неурологију нишког Универзитетског клиничког центра, ове године, припала је част, да буде домаћин XIII/XIX Конгреса неуролога који има међународни карактер и VII Симпозијума неуролошких сестара и техничара Србије, док је главни организатор овог стручног скупа, Друштво неуролога Србије.

Наредна три дана, преко 650 стручњака из области неурологије, како из Србије, тако и из иностранства и земаља из окружења, имаће стручне дискусије о модернизацији лечења пацијената са оваквом патологијом, а главне теме конгреса су цереброваскуларне болести, неуродегенеративне болести, епилепсије и демијелинизационе болести.

У оквиру главних тема као и едукативних семинара биће приказане актуелности из свих области неурологије као и неуронаука у целини. Према речима домаћина и организатора, програм овог импозантног Конгреса је свеобухватан и садржајан, чиме пружа могућности за стицање нових знања, богату дискусију, као и професионално упознавање, те ће бити користан како за клиничаре, тако и за истраживаче.

- Сви смо сведоци да се не само код нас, већ и у свету, константно повећава број људи са неуролошким болестима, а са друге стране се неурологија, која је годинама била само дијагностичка грана, последњих десетак година све више развија, тако да сада на располагању имамо велики број нових терапија за старе, масовне болести, али и за нове, које називамо данас, ретке болести,изјавио је проф. др Слободан Војиновић, директор Клинике за неурологију УКЦ Ниш и домаћин Конгреса. – Не можемо данас говорити о потпуном излечењу неких болести, али можемо свакако говорити о напретку, јер се последњих година заиста доста ради на развијању нових лекова и терапија, што је веома важно, додао је он.

Циљ оваквих састанака је да се направи мост између теоретског знања и свакодневне клиничке праксе, те се и организатори и учесници надају, да ће уз презентовање најновијих неуролошких сазнаја, успети да, како кажу, задрже дух српске неуролошке школе, који је утемељен на искуству и знању њихових учитеља.

- Овакви скупови пре свега треба да направе песек онога што се дешавало између два конгреса у нивоу напретка медицине, али пре свега да нам без икаквих сујета и без оптерећења у реалном времену урадили за пацијенте, чему је и значајан сегмент овог Конгреса посвећен, тим оригиналним истраживањима на нашем материјалу из различитих центата,навео је проф. др Ранко Раичевић, председник Друштва неуролога Србије. – Велика је ствар на овим конгресима да се направи једна комуникација између генерација и да се одржи један континуитет комуникације, јер у суштини најбоље помажемо пацијентима, када знамо где нешто најбоље може да се уради, додао је проф. др Раичевић.

Први човек Универзитетског клиничког центра Ниш, проф. др Зоран Перишић, који је заједно са организаторима свечано отворио Конгрес, истакао је да је као директор једне од највећих здравствених установа терцијарног типа на југу Србије, поносан што је нишки УКЦ, ове године домаћин овако важног скупа.

- Заиста ми је драго што је данас у Нишу, а где смо ми као Установа и наше колеге са Клинике за неурологију домаћини, присутан оволики број еминентних стручњака из области неурологије и неуронауке уопште, јер знам да ће од изузетног значаја бити размена њихвих искустава, када је реч о приступу и новинама у лечењу неуролошких пацијената, јер на крају крајева, подсећам да ми постојимо због њих, нагласио је директор, проф. др Перишић и подсетио да нишки неуролози већ годинама уназад чине велике помаке у лечењу свих пацијената који гравитирају ка здравственој установи, на чијем је челу.

Истовремено, поред предавања специјалиста неурологије и размене међусобних искустава, до 24. септембра, о новинама у лечењу пацијената и збрињавања и самом третирању неуролошких болести, на свом VII Симпозијуму, разговараће и неуролошки теничари и сестре, а како би ишли у корак са свим иновацијама, када је реч о здравственој нези пацијената.

Свечаном отварању Конгреса и Симпозијума, који ће трајати до 24. септембра, присуствовао је и проректор Универзитета у Нишу, проф. др Јован Степановић,  дугогодишња директорка нишке Клинике за неурологију у пензији, проф. др Мирослава Живковић, као и многа друга еминентна имена у овој, али и осталим обастима медицине и науке.   

 
 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш