КЛИНИКА ЗА ОРТОПЕДИЈУ УКЦ НИШ ОБОРИЛА СОПСТВЕНИ, ГОДИШЊИ РЕКОРД У БРОЈУ ИЗВЕДЕНИХ ОПЕРАЦИЈА

Захваљујући, како наводе надлежни, свесрдној подршци и разумевању Управе, занови опреме, али и потпуној снабдевености уградног и потрошног материјала, који су држава и ресорно Министарство обезбедили, Клиника за ортопедију нишког Универзитетског клиничког центра, успела је да, чак петнаестак дана, пре краја године, превазиђе све досадашње резултате када је планирани- елективни оперативни програм у питању, али и број хитних изведених оперативних захвата. 

Од датума оснивања и почетка постојања ове организационе јединице, Клинике за ортопедију и трауматологију највеће здравствене установе терцијарног типа јужно од престонице, Универзитетског клиничког центра Ниш, особље Клинике ове године, оборило је све сопствене рекорде у броју оперисаних пацијената.

Те је тако, закључно са јучерашњим даном, укупно оперисано чак две хиљаде пацијената, што је како истичу, скоро па за 25 одсто више, у односу на претходну 2022. годину. 

Иако је пред овим здравственим радницима још две недеље рада, поносни су, кажу, што им је зацртани план на почетку године, заиста и успео.

Након сумирања рада током ове године, осврћући се и на застој у периоду пандемије корона вируса, који је утицао на читав светски здравствени систем, овакви резултати су, кажу нишки ортопеди, доказ да су се добра организација рада, труд, али и разумевање надлежних, итекако исплатили.

Овом приликом, подсетили су да су се још у првој половини ове године, а захваљујући њиховом залагању и разумевању руководства установе, стекли услови да се хируршки захвати изводе и у трећој операционој сали, од укупно 17, колико их има у новој згради нишког Универзитетског клиничког центра. На квалитет пре свега, али и укупан број операција, утицала је, тврде и занова и набавка нових сетова опреме за извођење интервенција.

Наглашавају наравно и важност одличне сарадње служби УКЦ Ниш, када је у питању правовремено, тачно и прецизно планирање набавке уградног и потрошног материјала- ендопротезе вештачког кука и колена, па су посебно поносни, на челу са руководством нишког УКЦ-а, што су у читавој земљи, били међу Клиникама које имају најкраће листе чекања за уградњу истих. Због тога су, након договора са надлежнима у Републичком фонду за здравствено осиграње и Министарству здравља, могли и да прискоче у помоћ колегама из других здравствених установа, радећи операције пацијентима, који се налазе на листама чекања широм земље, а да притом нису реметили процес нормалног рада своје матичне Клинике.

Према званичним подацима ОЈ Клиника за ортопедију и трауматологију УКЦ Ниш „ Академик проф. др Милорад Митковић “, тренутно се позивају пацијенти који су уписани на листу чекања у другој половини 2022. године, којима се заказује уградња ендопротезе, а према речима руководиоца клинике, у првим месецима следеће године, позиваће се пацијенти са листе чекања уписаних у првој половини ове године. То значи, да ће период чекања за операцију уградње вештачког зглоба, бити око годину дана.

Као и у претходним годинама, пацијенти са преломом, као и пацијенти старији од 75 година, којима се уграђује цементна протеза, не уписују се на листу чекања, већ им се хируршка интервенција заказује у најкраћем могућем року, у договору са ординирајућим лекаром.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш