ДЕЛЕГАЦИЈА УНИЦЕФ-а ОБИШЛА КЛИНИКУ ЗА ПЕДИЈАТРИЈУ

Директорка УНИЦЕФ-а Јелена Костадинова са делегацијом својих сарадника и представницима Министарства здравља Републике Србије, у оквиру своје дводневне посете Нишу, обишла је и Клинику за педијатрију Универзитетског клиничког центра Ниш.

 

Према Мастер плану, један од 5 перинаталних центара у Србији требало би да буде у Нишу .Реч је о висококапацитираним центрима који пружају здравствену заштиту најугроженијих трудница и новорођенчади за регион њихове одговорности. Директорка УНИЦЕФ-а са руководством УКЦ Ниш и Клинике за педијатрију обишла је управо тај део клинике за лечење најмлађих пацијената- простор планиран за перинатални центар и јединице интезивног лечења неонатологије.

Нажалост, Ниш још увек није достигао пуне капацитете и захтева додатна улагања и у капацитете и у квалитет. Уз помоћ УНИЦЕФ-а, капацитети су повећани – и институционално и професионално, а УНИЦЕФ ће наставити да пружа техничку и стручну подршку у том правцу. Нова УНИЦЕФова инциијатива прикупљања средстава за породилишта и неонаталне јединице планирана је за прву половину 2024. Године“, рекла је директорка УНИЦЕФ-а Јелена Костадинова

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Ниш проф.др Зоран Перишић, изразио је захвалност УНИЦЕФу на истрајности у помоћи иподршци коју пружа УКЦ Ниш.

„Држава Србија чини све да улагањем у здравство, Србију врати на мапу држава са порастом наталитета и бољим условима. За то нам је потребан јак партнер, а УНИЦЕФ је један од пожељнијих партнера у тој мисији. Већ је било њихових донација на чему смо им изузетно захвални, а надам се да ће се та сарадња наставити и у времену пред нама. Свесни смо својих капацитета али смо свесни и својих планова и свега што ће држава урадити да подигне ниво здравствене заштите наших најмлађих суграђана“, истакао је проф.др Перишић.

Регион јужне Србије имао је једну од највиших стопа неонаталног и перинаталног морталитета у Србији, али су, на срећу, ови показатељи побољшани за град Ниш у последњих пет година. Породилишту и педијатријској клиници ,укључујући интензивну негу, потребна је реконструкција како би се достигли очекивани стандарди.

„Наше одељење интезивне неге неонатологије већ пет година функционише као једини центар за збрињавање свих превремено рођених беба која долазе из целе југоисточне Србије, а то је дефиниција регионалног перинаталног центра. Захваљујући помоћи УНИЦЕФ-а и њиховим донацијама, ми смо успели да изградимо капацитете у смислу опреме и едукације запослених, али презахвални смо на томе што нису заборавили да посао није завршен и што су спремни да нам помажу и у будућности“, истакла је руководилац Клинике за педијатрију проф.др Јелена Војиновић

Данашњи разговори представника УНИЦЕФ-а, Министарства здравља Републике Србије и руководства УКЦ Ниш, подразумевају дугорочно решење, а то значи унапређење квалитета простора, унапређење кадра и унапређење опремљености будућег перинаталног центра који ће и званично бити део Клинике за педијатрију односно Универзитетског клиничког центра Ниш.

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш