САОПШТЕЊЕ

Поводом информација које је руководилац клинике за кардиохирургију УКЦ Ниш објавио на друштвеним мрежама Управа УКЦ Ниш даје следеће

САОПШТЕЊЕ

У једној ствари се можемо сложити - да је интерес пацијената најважнији. Управа УКЦ Ниш никада није дозволила да тај интерес буде угрожен и у овом саопштењу објаснићемо да је заиста тако.

Стручне службе УКЦ су поочеле да припремају тендер за потрошни материјал чији уговори истичу до маја ове године. У припреми овог тендера је уочено да је за неке услуге, о којима се овде говори (испитивање агрегације тромбоцита и тромбеластографија) спроведена централна јавна набавка преко РФЗО. По закону о јавним набавкама то значи да се за такво добро не може спровести сопствена набавка и да би такав тендер био НЕЗАКОНИТ. Тај тендер РФЗО од јуна 2023.године, спроведен је за тип апарата са којима је кардиохирургија радила до 2020.године и чије апарате по пописној листи још увек поседује. Деветог фебруара смо се обратили за дозволу за употребу ових апарата и добијање реагенаса за њих по централном тендеру и ту дозволу смо и добили. Након тога, службе су обавестиле кардиохирургију о томе и онда су отпочели дописи према УКЦ, Министарству здравља и РФЗО са захтевом да се спроведе набавка за постојеће апарате, од другог добављача са којим смо до тада имали уговор. Тај уговор је склопљен на 2 године маја 2022.године, важи 2 године али је комплетно искоришћен у целокупној вредности, а то је 132 милиона динара до децембра прошле године, преко 5 месеци пре истека уговора.

Сваки пут смо одговорили и министарству здравља и РФЗО тражећи упутства за даље поступање али одговор нисмо добили. Др Милић је тај одговор добио а ми не. Ми смо са одговором тек данас упознати. Оно што је одговор разјаснио је да се та централна јавна набавка не односи на трансфузију (иако УКЦ нема ни једну клинику која има одељење за трансфузију) и сугерише се да реагенсе можемо набавити у самосталном поступку јавне набавке, у складу са законом, као што смо чинили и до сада. Ту јавну набавку УКЦ Ниш може да распише већ наредне недеље, након што представници Клинике за кардиохирургију дефинишу своје потребе.

Да се вратимо на оно најважније, а то је интерес пацијената. С обзиром да нисмо знали каква ће инструкција доћи од надлежних институција, у централној лаборатоји је ДАНАС инсталирана опрема која која користи реагенсе централизоване јавне набавке а којом се раде процедуре које тражи Клиника за кардиохирургију. И ти реагенси са централне јавне набавке су јефтинији од реагенаса са наше набавке, па никакав негативан финансијски ефекат неће постојати. О квалитету ових анализа говори и чињеница да Институт за кардиоваскулрне болести "Дедиње" ради искључиво са овим машинама (попут наших данас инсталираних) и припадајућим реагенсима (са централизоване јавне набавке) са вероватно десетак пута већим бројем пацијената од наше клинике. Због тога је сваки прекид оперативног програма апсолутно неоправдан и одговорност за последице не припада Управи УКЦ Ниш, која је обезбедила заменске апарате до реализовања сопствене набавке.

Управа УКЦ Ниш

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш