Саопштење

Данас је у Клиничком центру Ниш урађена први пут ван Београда код пацијента у терминалној фази срчане инсуфицијенције  медицинска процедура LVAD - Механичка потпора раду леве коморе срца. Пацијенту је Конзилијум констатовао изузетно тешко стање и незахвалну прогнозу од још неколико дана живота.

Брзом и ефикасном акцијом Министарства здравља Владе Републике Србије, Министра асс др Златибора Лончара, РФЗО и директорке др Верице Лазић, директорке филијале у Нишу Светлане Милијић, директора КЦ Србије проф др Милике Ашанина, координатора за трансплантацију и развој кардиохирургије у Србији проф др Миљка Ристића и Института за јавно здравље у Нишу обезбеђени су сви законски предуслови да се крене са овом процедуром.

Тим који је предводио проф. др Миљко Ристић, доц. др Светозар Путник, директор Клинике за кардиохирургију КЦС, доц др Драган Милић, директор Кадиохирургије КЦ Ниш, др Емилија Несторовић, начелница трансплантације у Клиници за кардиологију КЦС, др Драган Марковић, анестезиолог из КЦС, као и комплетна екипа лекара и техничара са Кадиохирургије Клиничког Центра Ниш учествовали су вишесатној интервенцији.

Након успешно завршене интервенције, хемодинамски параметри су тренутно стабилни. Једино решење због наглог погоршања стања пацијента С.С. из Нишке Бање била је трансплантација срца или уградња ове пумпе. Праћење стања пацијента се наставља несмањеним интензитетом и поштујући добра правила хируршке праксе у овом тренутку још је рано за давање дугорочних прогноза.

Моја је обавеза да се у име 3000 радника али и у име свих 2.5 милиона становника југа Србије, који гравитирају ка нашем Клиничком центру, захвалим свима који су нам данас помогли уједно и едуковали наше лекаре и техничаре за самосталан рад.

Морална и етичка обавеза је да се захвалим и колегама са Дедиња и проф др Бошку Ђукановићу и сарадницима, који су у претходним месецима оперисали и едуковали наше особље.

Хвала Влади Републике Србије на истрајавању у жељи за децентрализацијом, где ће сви грађани наше земље увек и на сваком месту имати исте могућности за квалитетно и успешно лечење.

Хвала свим радницима Клиничког центра, који су директно или индиректно помогли да Клиника за кардиоваскуларне болести и трансплантацију, сад већ поред редовног оперативног програма данашњом интервенцијом испише нове странице историје медицине у Нишу, а све у интересу пацијената и грађана.

 

Клинички центар Ниш
                                                     директор
проф др Зоран Радовановић

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш