100 операција на срцу

Ниш, 9. мај 2016.године - На новој кардиохирургији само ове године оперисано је 100 пацијената, а у Клиничком центру очекују да ће до краја године успети да оперишу још 300 људи. Једном пацијенту уградили су и срчану пумпу. Од почетка године 100 операција на срцу у Нишу

До сада смо уградили једну пумпу младом човеку који је социјални случај. Он није имао ни услове да је пуни струјом па су га сместили у Геронтолошки центар”, рекао је директор КЦ Зоран Радовановић.

Ове године још 5 пацијената моћиће да добије срчану пумпу на нишкој кардиохирургији, додају. Листа чекања за операције на срцу у Нишу више не постоји, а наредне операције заказују се већ за средину јуна, каже др Драган Милић директор Клинике за кардиохирургију и трансплантацију. За сада, захваљујући стручњацима из КЦ Србије који континуирано обучавају нишке лекаре.

До краја године 3 нишка кардиохирурга моћиће самостално да оперишу, а следеће године за овај подухват биће спремно укупно 5 специјалиста”, истиче.

Очекују и да до краја године клиника буде потпуно опремљена и да још једна операциона сала буде функционална. Интензивна нега би требало да има укупно 11 кревета, што је за 5 више него што их је тренутно. Када буду испуњени ови услови, на клиници ће моћи годишње да оперишу чак до 500 пацијената.

Ово је светски стандард што се броја операција тиче. Ипак, Србији фали још оваквих центара јер је неопходна кардиохирургија на миллион становника”, рекао је Миљко Ристић из Министарства здравља.

Операције у нишкој кардиохирургији су до сада биле врло успешне, са стопом смртности од 2 одсто. Оперисали су и 31 пацијента са јединствене листе чекања из других делова земље.

Србија је на другом месту по смртности од кардиоваскуларних болести, одмах после Русије. Нишка кардиохирургија ће, уз постојеће центре, делимично смањити стопу смртности, јер ће скратити јединствену листи чекања, додају.

Клиника за кардиохирургију отворена је новембра 2014. и до сада је укупно оперисано 180 пацијената.

 

О нама

Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш