Jош два апарата за зрачну терапију


Два акцелератора на Клиници за онкологију КЦ Ниш ће бити пуштени у рад за најмање два месеца, рекао је данас директор Клиничког центра Ниш Зоран Радовановић.

"Почетком наредне године неће бити више листа чекања, тренутно је близу 700 пацијената, ми можемо да са наша четири апарата када буду у функцији потпуно заборавимо на листу чекања", рекао је Радовановић.

У склопу редовних обилазака здравствених установа, представници Министарства здравља данас су у Нишу обишли два бункера у којима су већ унети линеарни акцелератори.

"За набавку ових акцелератора средства је обезбедила Влада Србије, инвестиција је вредна преко 360 милиона динара. Завршетком ова два бункера, као и бункера у Крагујевцу и Београду Србија добија четири нова акцелератора а припремамо и тендерску документацију, где ће Влада кроз кредит Светске банке, обездебити до краја следеће године још шест линеарних акцелератора, тада ћемо ми дуплирати капацитете радио терапије, јер сада у Србији ради 11", каже државни секретар Министарства здравља проф. др Борислав Векић.

Он додаје да је и поред инциденце малигнитета у Србији која је значајно у порасту, број пацијената на листама чекања у читавој земљи смањен за 15%.

"Потребно је још урадити баждарење апарата и фину калибрацију, као и пропратну процедуру, за два месеца најраније можемо да очекујемо прве пацијенте на столу. Кад кренемо нема више стајања", каже директор Клиничког центра Ниш проф. др Зоран Радовановић.

Близначење акцелератора донеће нове могућности за лечење пацијената у случају да се један од апарата поквари.

"Ова два апарата у Нишу ће бити близанци апарата у Крагујевцу и Београду, тако да се у случају квара било ког апарата, терапија моћи да се настави на неком другом, у наставку", завршава Радовановић.

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш