Нови Клинички центар примио прве пацијенте

Првог дана званичног почетка рада најмодерније здравствене установе у Србији на употребу предат и најсавременији акцелератор за зрачну терапију. Између осам и девет сати јуче ујутру нови Клинички центар у Нишу примио је првих тридесетак пацијената. Сат и по касније број пацијената који су дошли на прегледе, дијагностику и терапију на клиникама најмодерније установе у Србији, свечано отворене 17. децембра, био је двоструко већи.

Скоро све установе новог центра, како је пре седам дана најављено и планирано, широм су отвориле врата и почеле пријем и збрињавање грађана Ниша и јужне и југоисточне Србије – реферисао је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ Ниш, министру здравља Србије др Златибору Лончару, који је дошао у обилазак центра:

У првом сату рада примљено је на прегледе и стационарно лечење осморо пацијената на Клиници за хематологију, по шест пацијената на клиникама за кардиологију, ендокринологију и неурологију, односно четворо на Клиници за гастроентерологију. Сви су у комфорним двокреветним собама, у склопу којих су и модерна купатила и најсавременија и неопходна опрема. Већ у четвртак, 28. децембра, у плану су и први оперативни захвати на хируршким клиникама, јер су створени сви потребни услови за рад у новом и највећем хируршком блоку на Балкану, у којем је 16 операционих сала и поред њих смештај на интензивној и полуинтензивној нези – рекао је директор КЦ Ниш.

Ово је дан и тренутак који ће сигурно ући у историју српског здравства, одушевљено је изјавио министар Лончар:

И ја сам, као и пацијенти, изненађен оним што видим. Дефинитивно овај центар више личи на хотел са пет звездица и доказ је да смо остварили највећи циљ који смо претходних неколико година имали – завршили смо, а признајем да није било ни мало лако, опремили и почели да користимо здравствени и медицинско-научни центар у којем ће више од два и по милиона становника овог дела наше земље у сваком тренутку моћи да добије врхунску здравствену негу, дијагностику, лечење и терапију. Први кораци на збрињавању пацијената и први резултати само потврђују колико један модеран и савремен објекат ефикасно функционише – већ је урађено чак 26 прегледа на магнетној резонанци и 16 прегледа на скенеру, а двадесетак пацијената већ добија терапију. А све то представља охрабрење и одличан наговештај да ће надаље све функционисати без проблема и застоја и да ће лекарску помоћ и негу добити сви који буду дошли због својих здравствених проблема – рекао је министар др Лончар.

Први пацијенти, примљени јуче пре подне и збринути у установама новог КЦ Ниш, нису крили велико задовољство.

– Као да сам у спеј-шатлу или капсули за одлазак на Месец. Искрен да будем, до сада сам могао да видим само фасаду новог центра и нисам могао ни да претпоставим шта ме чека када крочим унутра. Искрен да будем, био сам помало и скептик, али после прегледа и пријема могу да кажем да је ово што смо добили у Нишу нешто заиста изузетно и фантастично – рекао је један од првих пацијената на Клиници за гастроентерологију.

Слично је коментарисала и прва пацијенткиња примљена јуче на Клинику за кардиологију:

– Осећам се као да сам негде у Јапану или на западу Европе, у Немачкој... Ова опрема, врхунски смештај и лекари и остало особље потпуно посвећени својој професији и нама пацијентима, без икаквих дилема гарант су да ће нама које је мука натерала да дођемо бити омогућени најсавременије лечење и нега – рекла је ова Нишлијка.

Министар др Лончар после обиласка клиника за гастроентерологију, кардиологију, хематологију, ендокринологију и неурологију, које су јуче ујутру прве примиле пацијенте, рекао је да ће све установе новог КЦ Ниш за мање од месец дана пуним капацитетима радити у новом објекту:

– Стационарни пацијенти, који су претходних дана примљени и који су се јуче ујутру затекли у установама и објектима старог центра на нези и збрињавању остају у простору који је до сада коришћен под пуним надзором лекара и другог медицинског особља све до краја лечења, опоравка или отпуста кућама. Ово је одлучено да се не би догодило нешто непредвиђено, односно да из старог у нови центар не би евентуално била пренета нека интрахоспитална инфекција. А сви нови пацијенти, који су јуче стигли на пријем и сви који буду убудуће долазили на неопходну дијагностику и терапију, по редовном протоколу и без застоја добиће своје место и све што је потребно у новом простору. Таква динамика примењиваће се до краја ове и у првих петнаестак дана нове године, тако да ће већ у другој половини јануара сви институти, заводи и клинике бити у пуној и максималној функцији. У до сада коришћеном простору нових пријема неће бити, осим у наредних неколико недеља у старом Ургентном центру и до потпуног пресељења овог центра у нови објекат – рекао је министар Златибор Лончар.

Јуче је на коришћење у Институту за радиологију новог КЦ Ниш предат новомонтирани и један од најсавременијих акцелератора у овом делу Европе. Држава Србија и Министарство здравља за набавку овог најсавременијег уређаја у радиотерапији, односно за зрачење пацијената са онколошким проблемима, издвојили су око 2,5 милиона евра.

Извор: ПОЛИТИКА

       
       
       
       
       

 
       

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш