ИНИЦИЈАТИВА КЛИНИЧКОГ ЦЕНТРА ЗА ПОДРШКУ ОСОБАМА СА АУТИЗМОМ- ВЕЧЕРАС ГРАД „БОЈИМО“ У ПЛАВО

На „ Светски дан особа са аутизмом“, а на иницијативу Управе нишког Клиничког центра и Град Ниш ће вечерас, на симболичан начин, као што се то ради у целом свету, пригодно обележити овај значајни датум. Како су навели у руководству ове здравствене установе, вечерас ће, од 20 часова па све до поноћи, нова зграда Клиничког центра, код главног улаза, светлосним топовима бити „обојена“ у плаву, боју пријатељства са особама са аутизмом, а следећи њихов пример и поједине значајне градске установе из културе, до поноћи ће „бити плаве“.

 

Доказ о важности ове иницијативе је, како истичу и нишког КЦ је и тај, што је акцију подржао и Министар здравља, асс. Др Златибор Лончар као и ресорно Министарство, као и Друштво дечијих и адолесцентних психијатара Србије и Скупштина Града Ниша.
У руководству Клинчког центра наводе, да су, сем у медицинском смислу, свакако укључени и на све друге начине у сва догађања која се тичу бољег квалитета живота и помоћи особама са аутизмом и њиховим породицама.

- Ми то, у сарадњи са нашим доц. др Миодрагом Станковићем и струковним удружењима, али и Удружењима и родитељима деце оболеле од аутизма чинимо већ годинама и не само да смо укључени, већ се трудимо да будемо и предводници, а ево сада, када имамо добру иницијативу, коју је подржао и Министар здравља лично али и остали надлежни у Влади и Граду, сматрамо да ћемо „фарбањем“ у плаво, пре свега наше нове зграде а онда и осталих зграда градских Установа, још једном скренути пажњу на проблем аутизма и на то, како да га још боље сагледамо, изјавио је проф. др Зоран Радовановић, генерални директор КЦ.

Од прошле године, након симпозијума одржаног у Нишу, на коме је присуствовао рекордан број регистрованих посетилаца, сво медицинско особље активно је радило на припреми Националних смерница, које обједињују знања и препоруке стручњацима и породицама, истиче доц. Др Миодраг Станковић, дечији психијатар.

- Националне смернице је приредила Радна група Министарства здравља и обухватила је широк круг стручњака различитих струка уз подршку интернационалних невладних организација, а њима се истиче значај развојних саветовалишта, правовремено препознавање и интервенисање на више нивоа, тврди доц. др Станковић, који указује и на потребу за повезивањем различитих служби и тесној сарадњи педијатрије, специјалних едукатора и дечјих психијатара.

Осим тога, како наводе стручњаци из ове области, посебно је наглашен се и рад на увођењу инструмената процене, система раних интервенција, али и на укљученост дечјих психијатара и психолога.

Планирано је, да на иницијативу руководства нишког Клиничког центра, вечерас од 20 часова па све до поноћи, осим нове зграде КЦ, у плаво буде „обојена“ и зграда нишког Народног позоришта, док ће се остале Установе из културе, придружити у зависности од техничких могућности које поседују.

 

     
     
     
     
     

 

 

О нама

Универзитетски Kлинички центар у Нишу је републичка установа основана 14.11.1990. године, друга је по величини у Србији и опслужује цео југоисток и југ Србије, са око три милиона становника. Установа је наставна база Медицинског факултета у Нишу, у којој у настави и образовању нових кадрова учествује и око 240 стручњака запослених у Клиничком центру, који су на факултету наставници и сарадници.

Контакт

Универзитетски Клинички центар Ниш

  • Тел: (018) 506-906
  • Факс: (018) 4235-186
  • E-mail: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Адреса: Булевар др Зорана Ђинђића 48
  •               18108 Ниш